LDS in Zares: stranki v izumiranju

Medtem ko so nekatere politične stranke v supervolilnem letu zablestele, so druge pogorele in se borijo za preživetje. Čeprav so povsem na obrobju, ne razmišljajo o ukinitvi ali prenehanju delovanja. To velja tudi za Liberalno demokracijo Slovenije in Zares, stranki, ki sta nekoč vladali Sloveniji.

LDS je s Katarino Kresal izpadla iz parlamenta, Tone Anderlič (desno) in Aleš Gulič (levo) pa sta še v vodstvu stranke. Foto: STA
LDS je s Katarino Kresal izpadla iz parlamenta, Tone Anderlič (desno) in Aleš Gulič (levo) pa sta še v vodstvu stranke. Foto: STA

KOPER > Obe stranki sta povsem marginalni, na vseh treh letošnjih volitvah sta dosegli zanemarljive rezultate, javnomnenjske ankete pa jih praktično ne zaznavajo. To velja tudi za Primorsko, kjer sta imeli tako LDS kot Zares precejšnjo podporo.

Podpredsednica LDS kandidirala za ZZP

LDS, med letom 1992 do 2004 dejansko vladarica Slovenije, je zdaj povsem obrobna stranka. “Ideja o liberalizmu ni umrla. Pri tem pa ne mislimo na neoliberalizem, ampak liberalizem, ki je v Sloveniji nastal iz posebnih razlogov. Vendar pa marsikdo poskuša uresničevati liberalne ideje v kakšni drugi stranki ali neodvisni listi. Našo nalogo zdaj vidim v tem, da mlade spodbujamo, da se vključijo v politično življenje,” pravi Rudolf Pečar, podpredsednik južnoprimorskega pokrajinskega odbora. Ta stranka je doživela dva velika kadrovska osipa: prvi se je zgodil ob ustanovitvi Zaresa, drugi pa po parlamentarnih volitvah leta 2011, ko se ni uvrstila v državni zbor.

Zapustili so jo tudi nekateri vidni člani, ki so očitno ocenili, da bi z blagovno znamko LDS okoli vratu teže prišli na primer do županskega stolčka. Matej Arčon je na predzadnjih volitvah postal novogoriški župan pod okriljem LDS, na zadnjih pa je svojo ekipo preimenoval v neodvisno listo. Podobno je že prej storil Davorin Terčon v Sežani.

Primorski ldsovci so se razkropili med neodvisne kandidate, SMC in Pozitivno Slovenijo, veliko pa se jih ne zanima več za politične stranke. V Dekančanki Debori Burič so formalno imeli podpredsednico stranke, a je slednja na lokalnih volitvah kandidirala na listi ZZP, ki je bila nasploh “okrepljena” z ldsovskimi kadri. V Kopru je tako ostal Andrej Erzetič, močan postojnski odbor, kjer je deloval Uroš Petohleb (pred njim pa tudi nekdanji predsednik LDS Iztok Podbregar), se je razšel, nekaj mladih je v Ilirski Bistrici. “Nekaj posameznikov je še, toda predvsem od centrale v Ljubljani bo odvisno, ali bo stranka še delovala,” pravi Pečar, ki vodi tudi sežanski občinski odbor.

“Razpustitev stranke zagotovo ni tema, kvečjemu združevanje in povezovanje. Izvršni odbor bo najbrž sklical kongres maja prihodnje leto, prizadevamo pa si, da bi se konsolidirali in vrnili v DZ,” je pojasnil generalni sekretar LDS Rok Hribar. LDS je pod predsednikovanjem Toneta Anderliča dolgove zmanjšala z 800.000 na 300.000 evrov, od preizkušenih politikov pa sta v vodstvu stranke še Aleš Gulič in Jožef Školč. LDS ima pod svojo zastavo 15 občinskih svetnikov in dva župana (oba v Prekmurju).

Zares januarja na konvencijo

Niti stranka Zares - socialno liberalni se ne namerava ukiniti, čeprav je doživela podoben kadrovski osip kot stranka, iz katere je nastala. “Vsi organi stranke delujejo in se sestajajo. V vodstvu nihče ne zastopa stališča, da bi se razpustili. Januarja bomo imeli konvencijo, glavna tema pa bo, kako naprej. Če bo večinska volja članov takšna, se bomo razpustili, a je to malo verjetno,” sporoča sekretar Zaresa Uroš Gruden. Razpustitev je sicer že predlagal zadnji predsednik Zaresa Pavle Gantar ob svojem odstopu maja letos, a vodstvo njegovega predloga ni upoštevalo.

Najvišji organ Zaresa, konvencija, bo zasedala januarja, najvišji organ LDS, kongres, pa maja prihodnje leto.

Trenutno Zares vodi dr. Cvetka Ribarič Lasnik, predsednica sveta stranke pa je Andreja Škrabec. Obe sta v politični sferi dokaj neznani. Zares je z nosilko liste Darjo Radič doživel polom na evropskih volitvah, na parlamentarnih ni nastopil, na občinskih pa je v njegovem imenu nastopilo le nekaj posameznikov, največkrat na skupni listi z ZaAB. Njegova prednost je, da nima dolgov, poravnava le tekoče stroške.

Na Primorskem ni več prisoten. V mandatnem obdobju 2008-2011 je Zares v državnem zboru zastopal Franco Juri: “Ne, nisem več član in, kolikor vem, na Primorskem ni več kakšnega odbora. Nekateri so zapustili politiko, drugi so podprli kakšno sorodno stranko, jaz sem na zadnjih volitvah javno podprl Združeno levico.”

Čeprav sta Zares in LDS postali povsem obrobni stranki, ki se borita le za golo preživetje, pa očitno njihovi člani ne razmišljajo o ukinitvi ali zamrznitvi delovanja. Ker pa je trenutno na levoliberalnem političnem polju precejšnja gneča, ne sodita ravno med perspektivne stranke.

DENIS SABADIN


Najbolj brano