Kvote za vzpon na Triglav?

V Triglavskem narodnem parku to poletje s pomočjo sodelavcev na terenu zbirajo podatke o obisku parka. Razmišljajo o ukrepih, s katerimi bi bolje zaščitili naravo in ljudem omogočili boljše doživetje okolja. Ena izmed možnosti so tudi kvote za obiskovalce. Za zdaj sicer še nimajo nikakršnega načrta za uvedbo kvot na Triglav. Če bi do tega kdaj prišlo, bi bila potrebna tudi sprememba zakona.

Mnoge planince jezi prevelika gneča v gorah na vrhuncu 
planinske sezone. Nekateri ne bi nasprotovali  kvotam za 
obisk Triglava. Foto: STA
Mnoge planince jezi prevelika gneča v gorah na vrhuncu planinske sezone. Nekateri ne bi nasprotovali kvotam za obisk Triglava. Foto: STA

BLED > V javnem zavodu Triglavski narodni park (TNP) ugotavljajo, da obiskovalci na vrhuncu sezone zaradi gneče marsikje ne najdejo iskanega miru. “Vsak, ki se v teh dneh odpravi na Bled, Vršič, v Posočje ali Bohinj, ima verjetno kakšno neprijetno izkušnjo zaradi prometne gneče. Tej se tudi v hribih v tem času ni mogoče izogniti,” pravi vodja informacijsko-izobraževalne službe v javnem zavodu Triglavski narodni park Majda Odar.

Park naj bi letno obiskalo približno 2,5 milijona ljudi, čeprav dejansko štetje dnevnih obiskovalcev ni mogoče, jasno pa je, da se število obiskovalcev povečuje.

Želja javnega zavoda in drugih upravljalcev prostora je, da bi dosegli konsenz med koristmi za človeka in naravo ter vzpostavili trajnostni razvoj. “Ne gre za prepovedovanje ali omejevanje,” poudarja Majda Odar in dodaja, da želijo le vzpostaviti sistem, ki bi omogočil boljše varovanje narave, prijetnejša doživetja obiskovalcev in manj stresa domačinov.

Ena ključnih rešitev za težave je vzpostavljanje dobrega javnega prevoza, na katerega bi lahko usmerili glavnino prometa. Možnosti so tudi uvedba parkirnin, cestnin in vstopnin ter ob vrhuncih morda celo kvot. Anketarji obiskovalce sprašujejo prav o podpori tovrstnih ukrepov. Anžeta Kreka, sodelavca TNP, ki opravlja ankete, je presenetilo, da veliko ljudi ocenjuje, da je varovalni režim premalo strog in bi ga bilo treba okrepiti. Mnogi bi bili za vstop v park pripravljeni plačati deset evrov vstopnine, če bi bile v to ceno vključene parkirnine in prevoz. Tudi vprašanje o morebitni uvedbi kvot za obisk Triglava jih ne jezi, marsikdo se celo strinja, da bi bila to prava rešitev.

Kvote so marsikje v tujini ustaljena praksa. Čeprav so tudi tam takšni ukrepi na začetku morda sprožili precej polemik, pa se je izkazalo, da delujejo.

V javnem zavodu Triglavski narodni park za zdaj sicer še nimajo nikakršnega načrta za uvedbo kvot na Triglav. Če bi do tega kdaj prišlo, bi bila potrebna tudi sprememba zakona in ogromno delavnic z vsemi deležniki.

STA


Najbolj brano