Kvorum na referendumu dosežen z glasovi podpornikov vladne koalicije

Nasprotniki novele zakona o zakonski zvezi so zmago in potrebni kvorum dosegli s pomočjo podpornikov vladne koalicije, kaže spletna anketa družbe Valicon. Proti noveli je namreč glasovalo 49 odstotkov anketiranih podpornikov koalicije ter strank ZaAB in PS. Na rezultat je vplivala tudi nizka udeležba med tistimi, ki so jo sicer napovedali.

LJUBLJANA > Za zmago je bila ključna mobilizacija volilcev, ki sicer ne podpirajo strank iz desne strani političnega prostora, od koder prihajajo pobudniki referenduma in največji nasprotniki zakona, kažejo rezultati raziskave. Če ne bi bilo glasov s strani volilcev, ki sicer podpirajo stranke vladne koalicije, kvorum še zdaleč ne bi bil dosežen, brez teh glasov bi rezultat težko presegel 300.000.

Skoraj četrtina glasov proti je namreč prišla s strani podpornikov strank vladne koalicije, kar pomeni, da je polovica podpornikov strank vladne koalicije, ki so se udeležili referenduma, glasovala za, polovica pa proti. Stranke desne opozicije so sicer zagotovile tudi višjo udeležbo, a to je bilo pričakovano, so rezultate ankete pojasnili v Valiconu.

Po podatkih iz ankete je za potrditev novele glasovalo 85 odstotkov anketiranih podpornikov ZL in Piratske stranke ter 51 odstotkov podpornikov strank vladne koalicije, ZaAB in PS. Med anketiranimi podporniki opozicije, SLS in SNS jih je opcijo za izbralo 12 odstotkov, delež glasov pri ostalih vprašanih pa je bil enakomerno porazdeljen.

Da je bil rezultat referenduma drugačen od predvidenega, v Valiconu pripisujejo relativno visoki stopnji neudeležbe med tistimi, ki so zadnja dva dni pred volilnim molkom zatrdili, da se bodo zagotovo udeležili referenduma. Le štiri petine takšnih se je referenduma tudi zares udeležilo, med njimi pa razmerje ni bilo več 50-50, temveč 60-40 v korist opcije proti.

Tisti z zelo verjetno udeležbo so se referenduma udeležili po pričakovanjih, torej približno vsak drugi, presenetili pa so tisti, ki so v četrtek in petek dejali, da se bodo verjetno udeležili referenduma. Med njimi je bila udeležba skoraj 50-odstotna, pri razmerju 3:1 v korist opcije proti.

Volilna analiza temelji na spletni anketi, ki so jo v Valiconu izvedli danes in v nedeljo. Vzorec ankete je reprezentativen za slovensko populacijo od 18 do 75 let po spolu, starosti, regiji in izobrazbi. Vzorec je dodatno utežen glede na strankarske preference in glede na dejansko udeležbo na referendumu. Velikost vzorca je 1450 oseb.

STA


Najbolj brano