Kuštrin: Če bo vlada gluha do naših zahtev, bomo 28. maja stavkali cel dan

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je ob današnjem zboru stavkajočih zdravnikov v UKC Ljubljana opozoril, da če bo vlada gluha do njihovih zahtev, bodo 28. maja izvedli celodnevno opozorilno stavko. “Smo majhni, ampak smo močni. Svojo moč pokažemo vsak dan pri svojem delu. Pri borbi za svoje pravice pa moč pokažemo redko,” je dejal.

Konrad Kuštrin Foto: STA
Konrad Kuštrin Foto: STA

LJUBLJANA > Zdravniki v okviru zdravniškega sindikata Fides in družinski zdravniki v sindikatu Pratik.um so enourno opozorilno stavko izvedli v jutranjih urah. Stavkajoči zdravniki so se v tem času zbrali v knjižnicah oziroma zbornicah, kjer so jim sindikalisti predstavili razloge za stavko in stavkovne zahteve.

Za stavko so se odločili, ker vlada do zdaj ni sprejela standardov in normativov, želijo tudi povprečno plačo v višini trikratne povprečne slovenske plače.

“Iz nas se ne bodo več delali norca”

Konrad Kuštrin je zdravnikom na današnjem zboru v UKC Ljubljana dejal, da standardi in normativi, ki so ena od stavkovnih zahtev, niso “fasada za zvišanje plač”. “Iz nas so se delali norca, ampak se ne bodo več,” je dejal in spomnil na leto 1996, ko so zdravniki za dosego svojih ciljev stavkali tri tedne.

Kuštrin pričakuje, da se bodo pri zaostritvah stavkovnih zahtev v prve vrste, pred mlajše in ranljivejše zdravnike, postavili predstojniki oddelkov.

Dejal je, da je standarde in normative, določene v modri knjižici, treba takoj izpolniti. Poleg tega zahtevajo tudi zviševanje zdravniških plač na trikratno povprečno slovensko plačo. “Zdravniki smo elita pri svojem delu, ne pa po plačah,” je dejal.

Praktik.um za pogajanja, ne za stavko

Tudi v sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um menijo, da se mora ministrstvo oziroma vlada podpisati pod to, da bo modra knjižica nek konsenz, ki bo temelj za načrtovanje kadrov v prihodnosti slovenskega zdravstva. Kot je poudaril predsednik Praktik.uma Igor Muževič, pa se ne zavzemajo za zviševanje zdravniških plač na trikratno povprečno slovensko plačo. “Zavzemamo se zgolj za pogajanja, ki bodo naprej tekala ni ministrstvu za javno upravo, absolutno pa nismo za to, da se zaradi tega stavka,” je dodal.

Masa plač v zadnjih letih manjša za 24 odstotkov

Pravni zastopnik Fidesa Bojan Popovič pa je glede zdravniških plač opozoril, da se je masa plač za zdravnike v zadnjih letih zmanjšala za 24 odstotkov. “Povprečna plača mladega zdravnika je med 1800 in 2000 bruto, to je dvakratna minimalna plača,” je dejal. Najprej je treba nekaj narediti na področju osnovnih plač, je poudaril. Opozoril je tudi, da je močna tendenca, da se plačilo nadur ukini. “Lahko pričakujemo še nadaljnjo kompresijo med plačnimi razredi.”

Reforma zdravstva nujno potrebna

Poleg tega je delovanje Fidesa in zdravniških organizacij usmerjeno tudi v reformo, ki je po Kuštrinovem mnenju nujno potrebna. Zdravniška prizadevanja za reformo zdravstvenega sistema pa je ponazoril z nedavno letalsko nesrečo v Franciji, kjer je kopilot namerno strmoglavil letalo, medtem ko je pilot skušal razbiti vrata do pilotske kabine s sekiro. “Če ne bomo prijeli za krmilo, bomo strmoglavili,” je dejal.

“Moramo spremeniti smer države in jo bomo tudi spremenili. To vam obljubim, če boste z nami,” je zbranim zdravnikom, ki so danes opozorilno stavkali eno uro, dejal Kuštrin.

Ministrstvo za zdravje nima zadostne avtoritete, da bi uspešno krmarilo zdravstvo

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je dejal, da so si zdravniške organizacije enotne in podpirajo zahteve Fidesa. Standardi in normativi so po njegovem mnenju simbolni akt začetka in izkaz volje ministrstva za zdravje, da začne z zdravstveno reformo.

Po njegovih besedah ministrstvo za zdravje nima zadostne avtoritete, da bi uspešno krmarilo slovensko zdravstvo. To vlogo je prevzel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ocenjuje Možina in dodaja, da je to poguba za slovensko zdravstvo.

Prepričan je, da niti ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sama ne more preseči dediščine, ki jo je dobila od hitro se menjajočih zdravstvenih ministrov, pač pa ji mora dati podporo predsednik vlade Miro Cerar. Kot opozarja, brez reforme in vizije slovensko zdravstvo ne more biti v stiku s sodobno medicino in biti konkurenčno z zdravstvo v zahodnih evropskih državah.

Priznani kirurg Valentin Sojar pa je potrebo po standardih in normativih ponazoril s primerjavo: “Če siliš zdravnika, da mora delati več in hitreje, je enako, kot da siliš pianista, da hitreje igra, da bo prej končal”.

Če je delo opravljeno, naj bo tudi plačano

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec je pojasnil, da bolnišnica od ministrstva ni dobila nobenih informacij v zvezi s tem, ali bodo zdravniki v času stavke plačani. Kot je pojasnil, je Kuštrin zdravnike pozval, da se opravi delo, ki je za danes načrtovano. “Če je delo opravljeno, ne vidim nobenega razloga, da to delo ne bi bilo tudi plačano,” je poudaril.

Vrhunec je zagotovil tudi, da so se oddelki na stavko dobro pripravili in da je bolniki, razen zamika določenih aktivnosti, ne bodo občutili.

STA


Najbolj brano