Kustec Lipicerjeva: Zgodba med Cerarjem in Brglezom ne sme postati zgodba države

Spor med premierjem in predsednikom SMC Mirom Cerarjem ter podpredsednikom Milanom Brglezom je zgodba med posameznikoma in bi bilo neodgovorno, da bi postala zgodba države, meni vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Če bi Cerar njo kot podpredsednico pozval k odstopu, pa bi se pogovorila in po demokratičnih procesih šla v preverjanje zaupanja.

Simona Kustec Lipicer Foto: STA
Simona Kustec Lipicer Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik SMC Miro Cerar je namreč pred tednom dni Milana Brgleza, sicer tudi predsednika DZ, pozval k odstopu s podpredsedniškega mesta v stranki. Napetosti je pospešilo Brglezovo nasprotovanje sprejemu novele zakona o tujcih, o kateri poslanska skupina SMC ni bila soglasna.

Kot je v današnji izjavi novinarjem v DZ povedala Simona Kustec Lipicer, morajo najti kompromisno rešitev, s katero bodo lahko vsi skupaj živeli.

Po njenih ocenah so takšna nesoglasja v strankah povsem običajna. Mnogo bolj zaskrbljujoče za demokracijo bi bilo, če bi v takšnih situacijah obstajal “težak mir”, tišina, je prepričana Kustec Lipicerjeva. Načelo SMC je, kot pravi, da se ob nesoglasjih pogovori, izmenja stališča in poišče rešitev, ki jo predvidevajo demokratični postopki.

Poslanska skupina SMC se je danes pogovarjala o svojem delu

Na vprašanje, ali so torej pozivi predsednika stranke k odstopu podpredsednika običajni, je odgovorila, da mora imeti vsakdo pravico do tega, da pove, kaj mu leži na duši, “ker je to začetek tega, da se lahko začnejo pogovarjati in da razčistijo stvari in gredo skupaj naprej”.

Če bi njo kot podpredsednico Cerar pozval k odstopu, pa bi se, kot je povedala, pogovorila in “po vseh običajnih, demokratičnih procesih tudi šla v preverjanje zaupanja, ki ga imam”. Ne želi se sicer odločati ne v Brglezovem imenu ne v imenu koga drugega, je pojasnila in s tem odgovorila na vprašanje, ali pričakuje, da bo to storil tudi Brglez. Po statutu SMC sicer podpredsednika in podpredsednico voli in razrešuje svet stranke.

Kustec Lipicerjeva verjame, da gre za modre ljudi, “ki natančno vedo, zakaj smo tukaj in kakšno je naše poslanstvo”. “Nisem scenaristka, sem pa v prvi vrsti borka za demokracijo in dialog,” je poudarila.

Poslanska skupina SMC se je danes po besedah vodje pogovarjala o svojem delu ter ocenila, da so zelo odgovorno in tam, kjer je bilo mogoče, usklajeno odločali o zakonodajnih postopkih in pobudah. Na tak način bodo z enakim ritmom, energijo ter odgovornostjo delali tudi naprej, tako kot se je SMC zavezala pred volitvami, je napovedala.

Kustec Lipicerjeva: Poslanska skupina je enotna

A kdor veliko in dobro dela, se tudi moti in poškoduje, je še dejala Kustec Lipicerjeva in s temi besedami odgovorila na vprašanje, ali je moč zaceliti rane v poslanski skupini. Ta je, kot zagotavlja, enotna. Po njenih besedah je pomembno, da se tudi iz napak “veliko naučimo, da jih ne ponavljamo in tudi na podlagi takih napak sprejmemo še boljšo odločitev, kot bi jo sicer”.

Odgovorila je tudi na vprašanje glede zakona o tujcih, ki ga je sama podprla. Po njenih besedah je šlo za zelo zavestno politično odločitev, ki pa o tej zadevi ni nujno zadnja.

Spomnila je še na poziv predsednika vlade ter Sveta za nacionalno varnost v primeru sprejemanja zakona, da je nekaj treba narediti. “In kar smo smo bili v danem trenutku očitno zmožni narediti, je bil ta predlog novele, ki se je v DZ še z dopolnili vsebinsko spremenil. Po določenih ocenah zadostno, po nekaterih ne dovolj,” je pojasnila. Če bodo tisti, ki ocenjujejo, da novela ni ustrezna, to izpodbijali na ustavnem sodišču, bo slednje reklo zadnjo besedo, ki jo bodo po zagotovilih Kustec Lipicerjeve spoštovali.

Brglez, ki naj ne bi nameraval odstopiti z mesta podpredsednika SMC, je minuli teden napovedal, da se bosta s Cerarjem sestala in pogovorila ta teden. Cerar za zdaj molči, Brglez pasl pričakuje njegovo vabilo na srečanje.

Kustec Lipicerjeva je povedala, da za njun dogovor ne ve, si pa želi, da se čim prej pogovorita, saj čuti “pretirano nemirnost, predvsem v javnosti”.

Tudi koalicijski partnerji računajo, da bosta zgladila spor. “Čakamo, da se bo pojavil bel dim in bosta Brglez in Cerar zadevo rešila,” je danes malo v šali malo zares dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Prvak Desus Karl Erjavec je že minuli teden izrazil upanje, da imata Cerar in Brglez toliko modrosti, da bosta znala v korist države spor razrešiti.

STA


Najbolj brano