Kustec Lipicerjeva: Delamo vse na tem, da ne bo treba razglasiti izrednih razmer

Vrh koalicije je razmere v Sloveniji zaradi prihoda prebežnikov danes ocenil za izjemno težke in resne. Tako bo vlada v okviru veljavne zakonodaje po potrebi dopolnila usmeritve sodelovanja vojske in policije, je povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Po njenih besedah delajo vse na tem, da ne bo treba razglasiti izrednih razmer.

Simona Kustec Lipicer Foto: STA
Simona Kustec Lipicer Foto: STA

LJUBLJANA > Simona Kustec Lipicer je v izjavi medijem spomnila, da na podlagi veljavne zakonodaje in vladnih usmeritev sodelovanje med vojsko policijo že poteka. Danes pa so se dogovorili, da vlada ta navodila pregleda in po potrebi dopolni glede na nove okoliščine, ki pomenijo tudi še večjo pomoč vojske policiji.

Na vprašanje, kaj bodo storili, če se razmere drastično še poslabšajo, pa je odgovorila z besedami, da ustava natančno definira tudi roke in postopke v takih primerih. Te varovalke so v ustavi po njenih besedah določene zato, ker se varuje demokracijo in delitev oblasti. “V primeru, da je treba tovrstne roke preseči, je treba aktivirati 92. člen ustave, torej stanje izrednih razmer,” je opozorila Kustec Lipicerjeva. Na vprašanje, kako blizu so aktivaciji tega člena, je odgovorila, da delajo vse, da se to ne bo zgodilo.

92. člen ustave govori o vojnem in izrednem stanju. Izredno stanje se po prvem odstavku tega člena razglasi, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države. O razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepih in njihovi odpravi odloča na predlog vlade državni zbor. DZ odloči o uporabi obrambnih sil.

Dopolnitev zakona o obrambi, ki jo je DZ sprejel v sredo ponoči in na podlagi katerih bi DZ na predlog vlade lahko dal dodatna pooblastila vojski pri varovanju državne meje, bo namreč v skladu z zakonodajo začela veljati šele prihodnji teden, je povedala Kustec Lipicerjeva.

Zagotavlja, da je DZ v stalni pripravljenosti, da bo v okviru svojih pristojnosti kadarkoli in na kakršen koli način pristopil k sodelovanje pri reševanju te problematike v zvezi z migranti. Tudi zaradi nesodelovanja Hrvaške po njenih besedah prihaja do nenapovedanih in nenadzorovanih razmer, zato je osrednja pozornost usmerjena v dnevne odzive in ukrepe.

Spomnila je na prihod evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa. V tem kontekstu bo po njenih besedah vlada intenzivirala do skrajnosti tudi aktivnosti v mednarodnem sodelovanju in diplomatskih kontaktih. Vloge za pomoč EU so ministrstva že pripravila, je dodala vodja poslancev SMC.

Na vrhu koalicije pred današnjo sejo vlade je sodeloval tudi predsednik DZ Milan Brglez.

STA


Najbolj brano