Kustec Lipicerjeva: Delali bomo na tem, da bomo o noveli zakona o tujcih enotni

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer napoveduje, da bodo delali na tem, da bodo v SMC glede novele zakona o tujcih enotni. Po njenih besedah bodo pripravili dopolnila k predlogu zakona, jih najprej notranje uskladili in zatem tudi v koaliciji ter tako pripravljeni šli na petkovo sejo pristojnega odbora, ki bo razpravljal o zakonu.

Simona Kustec Lipicer Foto: STA
Simona Kustec Lipicer Foto: STA

LJUBLJANA > DZ bo o kritizirani noveli zakona o tujcih odločal na seji, ki se bo začela v ponedeljek, danes pa se bo o predlogu usklajevala koalicija.

Po pritiskih mednarodne in domače javnosti ter pravnih opozorilih glede novele zakona o tujcih je v parlamentarnem postopku sprejemanja zakona precej vroče. V minulih dneh so sicer vladni predstavniki, tudi premier Miro Cerar, ponovili razloge za to, da je vlada zakon posredovala v DZ.

Zakon predvideva tudi izjeme

Predlog zakona zdaj predvideva ukrepe za primer spremenjenih razmer na področju migracij. Med drugim uvaja podlago za sprejem odločitve v primeru nastopa resne ogroženosti javnega reda in notranje varnosti. S to podlago naj bi policija dobila pooblastilo, da za določeno obdobje na določenem območju tujcem, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v našo državo, ne dovoli vstopa, tujce, ki so vstopili nezakonito, pa napoti v državo, iz katere so vstopili. Ukrep bi veljal tudi za tujce, ki so izrazili namen vložiti prošnjo za mednarodno zaščito.

Predlog predvideva tudi izjeme, sicer pa bi o aktivaciji ukrepa na predlog vlade odločil DZ z dvotretjinsko večino vseh poslancev.

Vendar naj bi bili pripravljeni predlogi dopolnil k zakonu, ki ga utegnejo precej spremeniti. Predvidevali naj bi ukrep ob množičnih migracijah, ki pomenijo veliko in splošno nevarnost. Predlagali naj bi, da ministrstvo za notranje zadeve pripravi oceno možnih posledic spremenjenih razmer na področju migracij, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na ogroženost organiziranega življenja skupnosti v državi. Predvidena naj bi bila tudi individualna obravnava prosilcev za azil.

V SD bodo počakali še na pravna mnenja

SMC se na sredinem internem srečanju, na katerem sta bila prisotna tudi eden najvidnejših kritikov zakona, predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez, ter ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, o spremembah predloga ni uspela uskladiti.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pred današnjim srečanjem koalicije spomnila na mnenje zakonodajno-pravne službe, ki je sicer izpostavilo precej pravnih pomislekov glede predloga novele. Dejala je, da so pripravljeni vsebinski odzivi na mnenje.

Predsednik SD Dejan Židan je spomnil na zagotovila koaliciji, da so glede zakona opravili razgovore z najpomembnejšimi ustavnimi pravniki, ki da nimajo zadržkov. Prav tako so jim zagotovili, da so preigrali možnosti, ali je zakon v skladu z ustavo in mednarodnimi deklaracijami, mnenja pa so po Židanovih besedah tudi kazala v to smer.

V SD so si, tako Židan, vzeli pravico, da počakajo še na pravna mnenja v času parlamentarnega postopka. Pomislekom, ki jih ima predsednik DZ Brglez, bodo po Židanovih besedah prisluhnili in jih upoštevali.

Gantar: S spretnimi piar potezami se poskuša zadeve drugače prikazati in pokriti

“Ne gre nam za to, ali je SMC usklajena ali ne. Gre za to, ali je zakonodaja usklajena z ustavo in deklaracijami,” je dejal in dodal, da bodo očitno potrebni popravki zakona. V SD bodo podprli vse popravke, ki bodo šli v smeri, da zagotovijo ustavnost in spoštovanje širšega pravnega reda, je napovedal.

Podpredsednik Desus Tomaž Gantar pa je na vprašanje, kako komentira postopke sprejemanja zakona, odgovoril s širšo oceno sprejemanja zakonov ter postopke označil za neresne. Dodal je, da sprejemajo resne zakone, ki niso deležni javne obravnave, ki se pripravljajo v tajnosti in neusklajeno.

“Poskuša pa se s spretnimi piar potezami zadeve drugače prikazati in pokriti. Vsak, ki si samo upa pomisliti drugače, je nasprotnik in to ni prava pot, da pridemo do dobrih rezultatov,” je bil oster Gantar pred srečanjem koalicije, ki je sicer razpravljala o zdravstveni reformi.

STA


Najbolj brano