Krško nuklearko bodo preventivno ustavili

Nuklearno elektrarno Krško (Nek), ki po remontu, končanem 17. maja, obratuje s polno močjo, bodo v prihodnjih tednih preventivno ustavili. Pri spremljanju odčitkov sistema za merjenje temperature primarnega reaktorskega hladila so namreč zaznali tehnične težave, povezane z elementi, ki zaznavajo temperaturo. Ustavitev bo kratkotrajna.

Nuklearno elektrarno Krško bodo v prihodnjih tednih preventivno ustavili. Foto: Martin Kerin
Nuklearno elektrarno Krško bodo v prihodnjih tednih preventivno ustavili. Foto: Martin Kerin

KRŠKO > Iz Neka so danes sporočili, da omenjeni elementi z veliko natančnostjo merijo vrednosti v pomembnem delu primarnega sistema in dajejo vhodne podatke za zaščito reaktorja. Da bi lahko temperaturne elemente zamenjali in s tem zagotovili dolgoročno stabilnost obratovanja, pa načrtujejo preventivno, predvidoma 24-urno ustavitev nuklearke.

Temperaturni elementi se namreč nahajajo neposredno v cevovodu, po katerem se pretaka reaktorsko hladilo, so pojasnili.

Kot so dodali, so sistem meritve temperature reaktorskega hladila posodobili med remontom leta 2013. Sestavljen je iz 16 detektorjev oz. zaznaval, ki zelo natančno merijo temperaturo reaktorskega hladila, oz. zaznavajo morebitne temperaturne spremembe.

S tem pa v vsakem trenutku zagotavljajo varno stanje elektrarne. Informacija o temperaturi je namreč eden izmed številnih vhodnih podatkov, povezanih z zaščito reaktorja, kar pomeni, da se v primeru zaznanih odstopanj od predpisanih vrednosti elektrarna samodejno zaustavi.

Zaustavitev bo tudi priložnost za pridobitev dodatnih informacij pri ugotavljanju temeljnega vzroka tehničnih težav s temperaturnimi elementi. Trenutno ocenjujejo, da jih povzročajo vrtinčni tokovi, ki so značilni za velike pretoke, ki v enem od dveh cevovodov do reaktorske posode dosegajo več kot 22.500 kubičnih metrov na uro.

Zaustavitev je tudi del premišljenega pristopa, s katerim v Neku stalno zagotavljajo visoko jedrsko varnost. Ta namreč zahteva, da se na vsa odstopanja nemudoma odzovejo in z odzivi sledijo natančno določenim postopkom za takšne primere.

V Neku so še poudarili, da tehnične težave v ničemer ne vplivajo na varnost elektrarne, saj niso povezane z njenim dejanskim stanjem, ki je stabilno in znotraj vseh omejitev, določenih za njeno obratovanje.

STA


Najbolj brano