Krška nuklearka spet obratuje

Nuklearno elektrarno Krško (Nek), ki so jo po dveh mesecih stabilnega obratovanja v njenem 28. gorivnem ciklu v petek zgodaj zjutraj preventivno in vroče ustavili, so ponoči pognali. Po davišnjih podatkih z njene spletne strani elektrarna spet obratuje.

Nuklearno elektrarno Krško, ki so jo v petek zgodaj zjutraj 
preventivno in vroče ustavili, so ponoči pognali.  Foto: STA
Nuklearno elektrarno Krško, ki so jo v petek zgodaj zjutraj preventivno in vroče ustavili, so ponoči pognali.  Foto: STA

KRŠKO > Iz Neka so davi sporočili, da nuklearka, ki so jo v nedeljo ob 23. uri vnovič priključili na elektroenergetsko omrežje, obratuje s 55-odstotno močjo in postopno dviguje obremenitev.

Kot so dodali, je bila kratkotrajna načrtovana ustavitev potrebna zaradi zamenjave merilnikov temperature reaktorskega hladila. Med ustavitvijo so merilnike, ki so se pokazali za nestabilne, zamenjali in izvedli dodatne meritve za ugotovitev vzroka njihove odpovedi. Opravili so tudi vsa preostala načrtovana preverjanja in vzdrževalna dela, so dodali.

V Neku so pojasnili, da so elektrarno ustavili po ustreznem postopku in po postopnem zmanjševanju njene moči. Med njeno vročo ustavitvijo so nameravali odpraviti tehnične motnje, povezane z merilniki temperature primarnega hladila in jo predvidoma davi vnovič uskladiti z omrežjem.

Iz Neka so v četrtek sporočili, da so po zadnjem remontu zaznali tehnične motnje merilnega sistema temperature primarnega kroga, ki temelji na direktno vgrajenih tipalih temperature v primarni hladilni krog. Ta so vgrajena v cevovod, po katerem se pretaka reaktorsko hladilo. Ker so se izkazala za nestabilna, pa jih bodo med ustavitvijo zamenjali.

Hkrati bodo izvedli dodatne meritve za ugotovitev vzroka odpovedi merilnikov, ki bodo ključni podatek za dolgoročno rešitev in zagotovitev brezhibnega delovanja merilnega sistema.

STA


Najbolj brano