Kristjani s polnočnicami pričakali božič, dan Jezusovega rojstva

Kristjani danes praznujejo božič, dan Jezusovega rojstva. V praznik so množično vstopili pri polnočnicah, čez dan pa bodo potekale božične maše. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je vodil polnočno mašo v ljubljanski stolnici. Božični praznik nam govori, da se Bog učloveči v svetu, kakršen je, je med drugim dejal Zore.

Polnočno mašo na predvečer božiča je v ljubljanski stolnici vodil nadškof metropolit Stanislav Zore. Foto: STA
Polnočno mašo na predvečer božiča je v ljubljanski stolnici vodil nadškof metropolit Stanislav Zore. Foto: STA

LJUBLJANA > Po njegovih besedah smo pogosto v skušnjavi, da bi tožili nad tem, v kakšnih časih živimo, kako neprimerni so ti časi za pristno krščansko življenje, za udejanjanje evangeljskih vrednot in načel. “Bog oče ni najprej naredil idealnega sveta, v katerega bi poslal svojega Sina. Bog ni najprej pokristjanil sveta, da bi se v njem lahko rodil Kristus, ampak je njegova odrešenjska volja najprej rodila Kristusa, da bi ta svet lahko postal krščanski,” je dejal nadškof.

Kot je dejal, večkrat poslušamo, da je človeška trdosrčnost sveto družino poslala proč od človeških bivališč in se je Jezus zaradi tega moral roditi v hlevu. Stanislav Zore je vedno bolj prepričan, da človekov greh ne spreminja Božjih načrtov. “Razmišljati o tem, da s svojimi dejanji na kakršen koli način pogojujemo Boga, je pravzaprav greh napuha, je skušnjava ošabnosti, s katero si morda celo nezavedno skušamo podrediti Boga,” je poudaril Zore.

“Dragi bratje in sestre, apostol narodov nas spodbuja, naj razumnost, pravičnost in pobožnost uresničujemo v življenju. Ne gre torej za razprave ali celo za prerekanje o teh krepostih, ampak jih moramo živeti. Postati morajo del našega življenja,” je dodal Zore.

Evangeličanski škof Geza Filo je božično bogoslužje vodil v sredo popoldne v cerkvi Primož Trubarja v Ljubljani. V svoji pridigi je poudaril, da je v božični noči nakazan ves Jezusov življenjski program, to je, da je prišel reševat in ne pogubljat, ozdravljat in ne dotolči, dajat življenje in ne pobijat.

Če bodo verniki postali Jezusovi prijatelji in če se mu bodo dali na razpolago, bo Jezus po besedah Fila vstopil tudi v njihovo življenje, postal njihov vzornik, učitelj in vodnik.

Vsem je zaželel, naj bo božič praznik upanja in luči, ki ne bo nikoli ugasnila, pa tudi praznik srca in človekove notranjosti.

Danes čez dan bodo po cerkvah potekale maše, papež Frančišek pa bo v Vatikanu podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

STA


Najbolj brano