Kresovanje na Primorskem (foto)

Včeraj so po vsej Primorski zagoreli številni kresovi.

Kresovanje pri pomolu v Valdoltri Foto: Reka Šav
Kresovanje pri pomolu v Valdoltri Foto: Reka Šav

PRIMORSKA > V centru Ajdovščine so kres postavili taborniki iz Rodu Mladi bori. Po prižigu kresa je bil na vrsti koncert skupin Manouche, The Authentics insp Odprava Zelenega Zmaja.

V Biljah pa so na predpraznični večer že 35. leto zapored slovesno postavili mlaj oziroma kar dva. Najprej so na svoj račun prišli otroci, ki so se veselili ob otroškem mlaju, veselo pričakovanje pa je naraščalo do postavitve 28-metrske lepotice s Trnovega. Smreki so sicer v gozdu namerili 32 metrov, a so jo morali zaradi zahtevnega prevoza za štiri metre skrajšati. Za letošnjo postavitev mlajev in kresovanje je poskrbela KS Bilje, ki jo vodi Ingrid Praznik, pri delu pa so pomagali številni krajani. Ekipa Biljencev je ob tej priložnosti šesto leto na Trnovem posadila sto smrečic, “da bodo za prihodnje rodove”, kot je povedala predsednica sveta KS. Ženske iz Bilj so spletle venca iz zelenja in poskrbele za okrasje mlajev. Otroškega so okrasili otroci, vaškega pa žene in dekleta. Večer se je nadaljeval ob kresu, Biljencem se je ob postavljanju mlaja in kresovanju pridružil tudi župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar.

Tradicionalna kresovanja so bila tudi v Ankaranu, na Markovcu, v koči na Slavniku, na Pomjanu, v Pobegih in številnih drugih krajih na Primorskem. Na Markovcu, pri OŠ Antona Ukmarja, je uvodno koračnico v kresovanje zaigral Pihalni orkester Marezige. Bakle so zaokrožile med zbranimi, kres je zagorel, magijo noči pa so podžigali še kresovi na okoliških hribih.

Spletno uredništvo, AT