Kraški vinarji na poti v Bruselj

Kraški vinarji so na poti v Bruselj, kjer bodo jutri evropskemu komisarju Philu Hoganu in še nekaterim evropskim politikom predstavili slovenske argumente za zaščito terana.

Družba skoraj 50 udeležencev potovanja v Bruselj med potjo 
ni lačna. Foto: Jana Krebelj
Družba skoraj 50 udeležencev potovanja v Bruselj med potjo ni lačna. Foto: Jana Krebelj

Eden od vrhuncev potovanja bo okrogla miza, ki ji bo sledila degustacija kraških dobrot. Vinarjem se zato na poti pridružujejo tudi predelovalci mesnin, brkinske slivovke in drugih dobrot s primorskega konca.

Družba skoraj 50 udeležencev potovanja v Bruselj med potjo ni lačna. Po celonočni vožnji so Kraševci za zajtrk postregli kuhan pršut, prav pa pridejo tudi kozarci, ki so jih potnikom razdelili že v Sežani. Pridelovalci vin in žganjic lepo skrbijo, da niso prazni. Pitje je kulturno. Zdaj se približujejo Belgiji, za seboj pa puščajo Luksemburg, kjer so si od daleč ogledali tudi evropsko sodišče, ki bo najverjetneje odločalo o zadevi teran.

Vinarjem, ki bodo komisarju Philu Hoganu jutri predstavili svoje argumente za zaščito terana, se je pridružila tudi svetovalka specialistka za vinogradništvo iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica, Majda Brdnik. "V Bruselj gremo predstavit naš Kras ter našo zahtevo po spoštovanju zaščite terana PTP in evropskih pravil glede geografske zaščite. Ali je bilo na politični ravni narejeno vse za ohranitev zaščite, pa ne moremo ocenjevati. Slovenija ima strokovne dokaze, da gre na Krasu in v hrvaški Istri za isto sorto refošk. Doslej je veljalo, da ima geografska zaščita prednost pred imenom sorte, zdaj pa se je ta zaščita kar izgubila,” pravi Brdnikova.

Evropska poslanka Patricija Šulin (EPP/SDS) je danes ocenila, da je slovenska bitka za teran v tej fazi izgubljena, saj da zavrnitve delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pri označevanju vina Hrvatska Istra ni pričakovati. Po besedah Šulinove je kmetijski minister Dejan Židan je po njenih besedah ravnal neodgovorno in preveč kratkoročno.

“Mi se nismo 'zbudili' prej, ker je zaščita veljala. Ali je bilo storjeno vse ...? Po toči smo lahko vsi pametni. Evropska poslanka naj argumentira, kaj je bilo narejeno narobe, če vidi napake. Jaz jih ne vidim in ne poznam," je izjavo Šulinove komentirala Brdnikova.

JK


Najbolj brano