Kraševci jezni, ker država nima posluha za geopark

Razvojni svet južnoprimorske regije je že decembra potrdil seznam prednostnih projektov za obdobje 2014-2020. Toda te dni so bili nekateri župani neprijetno presenečeni, saj so iz Ljubljane dobili obvestilo, da eden od treh projektov, ki so v regiji dobili največ točk, ne bo uvrščen v neposredno financiranje.

Marko Bandelli je upal, da bi 
s pomočjo geoparka Kras 
obnovili in oživili tudi štanjelski grad.  Foto: Marica Uršič Zupan
Marko Bandelli je upal, da bi s pomočjo geoparka Kras obnovili in oživili tudi štanjelski grad.  Foto: Marica Uršič Zupan

KRAS, ISTRA > Celovita trajnostna ureditev obalnega in priobalnega pasu, prva faza vzpostavitve geoparka na območju Matičnega Krasa in projekt Mladi v svet podjetništva so trije projekti, ki jim je Regijska razvojna agencija iz Kopra med 15 prispelimi projekti dodelila največje število točk. Svet regije jih je zato poslal na ministrstvo za gospodarski razvoj kot tiste, ki bi lahko največ prispevali k razvoju Istre in Krasa in jih zato predlagal za neposredno sofinanciranje v okviru evropske kohezijske politike. Vsaka regija je lahko za tak način financiranja predlagala tri projekte. Za te je predviden začetek financiranja že v letih 2016 in 2017. Vsi ostali projekti se bodo morali potegovati za sofinanciranje na posameznih razpisih.

Trije projekti, ki so najboljši po presoji Regionalne razvojne agencije Južna Primorska, so:
> Celovita trajnostna ureditev obalnega in priobalnega pasu v predvideni vrednosti 15,3 milijona evrov, nosilka je Mestna občina Koper,
> Prva faza vzpostavitve geoparka na območju Matičnega Krasa - podporna infrastruktura v predvidni vrednosti 13,5 milijona, nosilka je Občina Sežana, sodelujejo pa še štiri kraške občine,
> Mladi v svet podjetništva v vrednosti 1,4 milijona evrov, nosilec je Regionalni razvojni center Koper.

Toda pred dnevi je ministrstvo za gospodarski razvoj, ki je “prvo sito” za projekte, južnoprimorske občine obvestilo, da je potrdilo samo dva projekta (obalni pas in podjetništvo za mlade), vzpostavitve geoparka Kras pa ne.

“Sem popolnoma zgrožen in sramota, da sploh do tega prihaja,” se je na dopis iz Ljubljane odzval komenski župan Marko Bandelli. “Kaj je potrebno Regionalnemu razvojnemu centru, kaj je potrebno izgubljati dneve in tedne za pripravo dokumentacij in razvojnih projektov v regiji, če ministrstva samodejno izberejo projekte, ki sploh nimajo ne osnove in še manj pomena pri razvoju regije,” je kritičen Bandelli v pismu, ki ga je poslala vsem pristojnim organom v Ljubljani.

Tam so mu - morda tudi zaradi njegovega pisma - neuradno sicer obljubili, da naj bi projekt geoparka Kras uvrstili v skupino medregijskih projektov, saj pri njem poleg občin Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen iz južnoprimorske regije sodeluje tudi občina Miren-Kostanjevica iz severnoprimorske.

Toda do odločitve o tem je še daleč, opozarja direktor Regionalne razvojne agencije Južna Primorska Giulirano Nemarnik: “Postopek potrjevanja projektov je zelo dolg. Moral bi biti končan že pred enim letom, pa še ni.” Tudi ko bo ministrstvo za gospodarski razvoj dahnilo da, bo to namreč šele prvi korak. Projekti bodo po tem romali v potrditev še na ministrstva, pod katere spadajo glede na področje, nato bodo sledila pogajanja o financiranju.

Za občine je tako zavlačevanje izjemno težavno, saj morajo v občinskih proračunih zagotoviti svoj delež sofinanciranja, tega pa ne morejo, dokler ne vedo, ali je projekt sploh potrjen. Glede na to, da smo že krepko zakorakali v programsko obdobje 2014-2020, je tako zavlačevanje za razvoj regij vse prej kot koristno. “Geopark bi revitalizial ves Kras. Mi bi obnovili grad Štanjel in mu dali vsebino, povezano ne samo z obstoječimi programi, ampak tudi z muzejem, domačo hrano, ...” je Bandelli razočaran, da se vse to odmika. Za projekt geoparka so Kraševci predvideli 10,16 milijona evrov iz evropskih virov, 1,3 milijona državnih in dva milijona evrov vseh petih sodelujočih občin.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano