Krašek ima dovolj zasledovanja, snemanja, izsiljevanja ...

Direktor agencije za varstvo konkurence (AVK) Andrej Krašek je danes državnemu zboru in agenciji poslal zahtevo za razrešitev z mesta direktorja. Ob tem je zapisal, da je bil deležen “nenehnih pritiskov”. “Poudariti želim, da moje zasebno življenje ni nikoli ogrožalo strokovnosti in nepristranskosti mojega dela in dela AVK,” je dodal.

Direktor agencije za varstvo konkurence Andrej Krašek je 
danes državnemu zboru in agenciji poslal zahtevo za razrešitev z mesta direktorja.  Foto: STA
Direktor agencije za varstvo konkurence Andrej Krašek je danes državnemu zboru in agenciji poslal zahtevo za razrešitev z mesta direktorja.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Je pa žal delo agencije moteno zaradi nenehnih pritiskov, ki smo jih s sodelavci deležni zato, ker smo opravljali svoje delo in se jim uspešno upirali. Osebno sem že več kot dve leti deležen zasledovanj, nedovoljenih snemanj, fotografiranj, izsiljevanj, blatenja v medijih in številnih anonimk. V zadnjih mesecih so se povečali tudi neposredni pritiski na mojo družino,” je zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

Dodal je, da v “okolju, ki dopušča takšna dejanja”, ne želi več delati.

V minulih dneh so se pojavila namigovanja na konflikt interesov na AVK. Andrej Krašek naj bi namreč prijateljeval z odvetnico Matejo Čuk iz odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, ki zastopa stranke v postopkih. Iz fotografij na spletu naj bi bilo razvidno, da sta Krašek in Čukova več kot le prijatelja, je prejšnji teden poročal Požareport.

Krašek in Čukova naj bi se v vsaj petih primerih, o katerih je odločal AVK, znašla na nasprotnih bregovih. Gre za odločanje o koncentracijah Sija in Perutnine Ptuj, Agrokorja in Adriatica.net, Gen-I in Elektro energije, Wire Tehnology in Trafilerie Industriali ter Dinos, Gorenje Surovina družba za predelavo odpadkov in Unire, je poročal Požareport.

Krašek je AVK vodil od preoblikovanja dotedanjega urada za varstvo konkurence (tega je vodil Damjan Matičič) leta 2012. DZ ga je za direktorja agencije potrdil 14. decembra 2012.

Med odmevnejšimi odločitvami v času njegovega mandata so koncentracija med Agrokorjem in Mercatorjem, ki ji ni nasprotoval, ter ugotavljanje zlorabe prevladujočega položaja pri Pro Plusa in Geoplinu, pa tudi kartelno dogovarjanje družb DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux pri prodaji pisarniških potrebščin državni javni upravi.

V zadnjem času so bile med pomembnejšimi zelena luč združevanju Gen-I in Elektro energije ter Heinekenu za prevzem Pivovarne Laško.

STA


Najbolj brano