Kraljevina Enklava se seli iz Slovenije

Samooklicana kraljevina Enklava, ki je nedavno vzniknila na meji med Slovenijo in Hrvaško, je v soboto sporočila, da se bo preselila na novo lokacijo ob hrvaško-srbski meji. Do odločitve je prišlo potem, ko so izvedeli, da je prvotno izbrana lokacija dejansko slovensko ozemlje, so pojasnili v tej najmanjši "državi" v Evropi.

LJUBLJANA > "Ustavljamo vse aktivnosti v zvezi z ustanovitvijo nove države na ozemlju ob hrvaško-slovenski meji," je zapisal eden od ustanoviteljev Enklave Piotr Wawrzynkiewicz, ki je pred dnevi kraljevino Enklavo razglasil na okoli 100 kvadratnih metrov velikem zemljišču med Brezovico pri Metliki na slovenski strani in Brezovico Žumberačko na hrvaški.

Slovensko zunanje ministrstvo je pred dnevi pojasnilo, da ozemlje, na katerem stoji "kraljevina", ni t.i. nikogaršnja zemlja, pač pa gre za slovensko ozemlje.

Kraljevino bodo tako po besedah Wawrzynkiewicza preselili na del ozemlja ob reki Donavi, v "bližino Svobodne republike Liberland" ob hrvaško-srbski meji.

Saga o kraljevini Enklavi se je začela, ko so Wawrzynkiewicz in njegovi prijatelji s Poljske na poti po Sloveniji od domačinov izvedeli, da je v bližini Metlike kos ozemlja, ki ne pripada nikomur. Ugotovili so, da je to odlično mesto za uresničitev njihovih sanj o Enklavi, vse dokler se ni pred dnevi oglasilo slovensko zunanje ministrstvo in pojasnilo, komu ozemlje dejansko pripada.

Zamisel o Enklavi je bila "ustanoviti prostor, kjer bi lahko vsak, ne glede na barvo kože, vero ali narodnost, izrazil svoje mnenje, brezplačno študiral in služil denar, ne da bi ga morali skrbeti davki," je sicer že pred časom pojasnil Wawrzynkiewicz.

Novica o samooklicani minidržavi, ki ima tudi svojo spletno stran in profil na družbenih obrežjih Twitter in Facebook, se je hitro razširila po internetu, doslej pa je za njeno državljanstvo po besedah ustanoviteljev zaprosilo več kot 5000 ljudi.

STA


Najbolj brano