Krajinski park Strunjan, Koper, Bovec, Izola in Kobarid med prejemniki turističnih nagrad

Turistična zveza Slovenije je v torek zvečer v Radencih s podelitvijo nagrad najboljšim sklenila akcijo Moja dežela - lepa in gostoljubna. Med primorskimi destinacijami je Strunjan v podobah morja prejel priznanje za naj tematsko pot, Koper za drugi mesti med večjimi mesti in mestnimi jedri, Bovec za drugo in Izola za tretje mesto med turističnimi kraji, Kobarid pa je bil kot turistični kraj tretji po spletnem glasovanju.

Strunjan v podobah morja je naj tematska pot 2016.
Strunjan v podobah morja je naj tematska pot 2016. 

RADENCI > Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna uvrstilo 125 mest in krajev, sedem kampov in dvanajst m3ladinskih prenočišč, pet bencinskih servisov in 16 tematskih poti. Na torkovem večernem dogodku Dnevi slovenskega turizma v Radencih so podelili priznanja najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, naj tematskim potem, kampom, Petrolovim bencinskim servisom, mladinskim prenočiščem, vojašnicam, mestnim, trškim in vaškim jedrom ter zmagovalcem spletnega glasovanja.

Kristalni Triglav Občini Brda
Nagrado Kristalni Triglav 2016, priznanje Društva turističnih novinarjev Fijet Slovenija, si je prislužila Občina Brda. Ta se je v 22 letih svoje samostojnosti iz razmeroma nerazvitega, pretežno kmetijskega obmejnega območja z uspešnim vključevanjem sadjarstva ter predvsem vinogradništva in vinarstva v turizem zavihtela med najbolj prepoznavna turistična območja v Sloveniji, v Fijet med drugim pojasnjujejo svojo izbiro. Nagrado je prevzel dolgoletni briški župan Franc Mužič, ki je po prepričanju Fijeta uspel združiti vso pozitivno energijo in ustvarjalnost Bricev.

Naj tematska pot je letos postala Strunjan v podobah morja, ki razkriva vse morske skrivnosti, ki jih obiskovalci lahko spoznajo na tem edinstvenem, še ohranjenem delu slovenske obale. Na poti so predstavljene vse glavne naravne in kulturne znamenitosti območja, ki so tako kot velja za celoten park, neposredno povezane z morjem.

V kategoriji najlepše in najgostoljubnejše večje mesto se je Koper uvrstil na drugo mesto, takoj za Ljubljano. Koper je drugo mesto osvojil tudi v kategoriji mestnih jeder, kjer je z ekološko cono prav tako zmagala Ljubljana. “Ponosni smo, da tudi drugi opažajo, da se naša občina razvija v pravo smer. Tovrstna priznanja nam zagotovo dajejo nov zagon za nadaljnje delo,” je ob prevzemu priznanj dejal koprski podžupan Peter Bolčič.

Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in za promocijo kulinarike na Krasu, ki ga je podelila sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, gre letos v roke Ade Špacapan iz domačije Špacapan v Komnu. Nagrajenka tam že več kot 40 let razvija gostinsko ustvarjalnost, njeno kulinariko pa odlikuje kuhinja okusov, navaja utemeljitev.

Drugo mesto je pripadlo tudi Bovcu, ki se je v kategoriji turistični kraji uvrstil za Kranjsko Goro. Dve primorski mesti sta v akciji prejeli še priznanja za tretji mesti, in sicer Izola v kategoriji turistični kraji in Kobarid v kategoriji spletno glasovanje, prav tako kot turistični kraj.

EVA BRANC


Najbolj brano