Koprivnikar upa na dogovor s sindikati v nekaj dneh

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar upa, da bo mogoče soglasje s sindikati glede politike plač v javnem sektorju doseči v nekaj dneh. "V procesu pogajanj bomo vztrajali in naredili še en poskus," je dejal danes v DZ, a opozoril, da morajo biti dogovorjene rešitve v okviru finančnih zmožnosti, ki jih ponuja proračun.

Minister za javno upravo Borut Koprivnikar Foto: STA
Minister za javno upravo Borut Koprivnikar Foto: STA

LJUBLJANA > Koprivnikar sodeluje na seji odbora DZ za finance in monetarno politiko, ki pred ponedeljkovim začetkom novembrske seje DZ danes obravnava predlog sprememb proračuna za leto 2017. Po mnenju opozicijskih poslancev sicer dokument ni primeren za obravnavo, saj postavke glede stroškov dela v javnem sektorju za leto 2017 še niso usklajene.

Predlog zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v letu 2017 ni umaknjen iz procedure, odbor DZ za notranje zadeve je namreč postopek le ustavil, je povedal Koprivnikar. "Ker smo zavezani k socialnemu dialogu, pripravljamo še en poskus dogovora s sindikati, a ta je lahko le v mejah, h katerim smo zavezani," je dejal.

Ob tem je obžaloval, da dosedanja pogajanja niso bila uspešna. "Nismo pričakovali, da ne bo prišlo do dogovora, saj je bila ponudba tako zelo ugodna," je dejal.

Zanikal je očitke, da vlada rešuje finančni položaj na plečih javnih uslužbencev. Kot je spomnil, se je letos strošek dela javnega sektorja zaradi sproščanja varčevalnih ukrepov že povečal za 200 milijonov evrov, prihodnje leto pa je že dogovorjeno povečanje še za 110 milijonov evrov.

Spomnil je tudi, da je vladna pogajalska stran sindikatom ponudila, da se do leta 2019 popolnoma odpravi vse varčevalne ukrepe. Zato ni pričakoval, da bi utegnilo priti do zapleta. "Razočarani smo, da nismo mogli zaključiti tega procesa," je dejal.

Ob tem je zatrdil, da ponudba sindikatom, ki je še vedno na mizi, vključuje spoštovanje vseh zavez vlade, ki do leta 2017 prinašajo povečanje mase plač v javnem sektorju za več kot 300 milijonov evrov. To pa so po njegovih besedah ogromna povečanja - za več kot pet odstotkov ob enaki zaposlenosti.

Vlada zdaj pripravlja nov poskus dogovora s sindikati, ki pa se mora umestiti v finančne zmožnosti, ki jih postavlja proračun, na kar je člane odbora opozorila tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Če dogovora vendarle ne bo, pa bo vlada morala poiskati drugačne ukrepe.

Koprivnikar je sicer priznal, da so javni uslužbenci nosili ogromno breme krize in zdi se mu prav, da se stanje sanira.

STA


Najbolj brano