Koprivnikar javne uslužbence prosi, naj se vključijo v delo z migranti

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pismu vsem ministrom in predstojnikom v javni upravi vse javne uslužbence prosil, naj se pridružijo prostovoljcem in pripadnikom civilne zaščite na terenu. "Število migrantov narašča, zato je za izvajanje vseh aktivnosti za pomoč migrantom potrebnih še več prostovoljcev," je zapisal.

Vsem predstojnikom v javnem sektorju zato minister za javno 
upravo Boris Koprivnikar predlaga, naj tistim javnim uslužbencem, ki bi bili pripravljeni pridružiti se prostovoljcem in 
pripadnikom civilne zaščite, to omogočijo z odobritvijo 
plačane odsotnosti z dela. Foto: STA
Vsem predstojnikom v javnem sektorju zato minister za javno upravo Boris Koprivnikar predlaga, naj tistim javnim uslužbencem, ki bi bili pripravljeni pridružiti se prostovoljcem in pripadnikom civilne zaščite, to omogočijo z odobritvijo plačane odsotnosti z dela. Foto: STA

LJUBLJANA > "Begunska kriza se iz dneva v dan stopnjuje in dobiva nove razsežnosti. Naši kolegi policisti, vojaki in pripadniki civilne zaščite ter prostovoljci in člani humanitarnih organizacij v izjemno težkih pogojih in na robu svojih zmogljivosti izvajajo vse naloge, povezane s pomočjo migrantom, ki prihajajo na slovensko ozemlje. Pri tem pa morajo opravljati tudi svoje osnovne naloge," pojasnjuje minister.

Dodaja, da pribežniki tudi v času, ko so na ozemlju naše države, potrebujejo pomoč. Vsem predstojnikom v javnem sektorju zato minister predlaga, naj tistim javnim uslužbencem, ki bi bili pripravljeni pridružiti se prostovoljcem in pripadnikom civilne zaščite, to omogočijo z odobritvijo plačane odsotnosti z dela.

Po zakonu o delavcih v državnih organih se taka odsotnost javnemu uslužbencu lahko odobri za čas največ sedem dni v koledarskem letu. Javnim uslužbencem bo zagotovljena prehrana in urejeno nezgodno zavarovanje. V skladu z dogovori in v okviru možnosti bo organiziran tudi prevoz do lokacij opravljanja dela. Javni uslužbenci, ki ne bodo uporabljali službenega prevoza ali katere izmed organiziranih oblik prevoza do lokacije opravljanje dela, pa lahko zahtevajo povračilo stroškov prevoza na delo, dodaja Koprivnikar.

Kot v pismu še navaja minister za javno upravo, se lahko javni uslužbenci tudi samostojno vključijo v pomoč v okviru katere izmed humanitarnih oziroma prostovoljskih organizacij. V tem primeru pa je javni uslužbenec dolžan po opravljenem delu s potrdilom humanitarne oziroma prostovoljske organizacije izkazati utemeljenost te odsotnosti.

"Svojo pripravljenost za vključitev v delo preko humanitarnih oziroma prostovoljskih organizacij naj javni uslužbenci, ki jim bodo predstojniki za ta namen odobrili odsotnost, sporočijo na kontaktno točko Slovenske filantropije," v pismu svetuje minister.

STA


Najbolj brano