Koprivnikar: V predlogu nekaj določb utegne poseči v ureditev javnega sektorja

V koaliciji so precej kritični do predloga sporazuma, ki naj bi ga vlada popoldne parafirala z zdravniškim sindikatom Fides. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja imajo pomisleke, ker je v predlogu sporazuma nekaj določb, ki utegnejo poseči v ureditev javnega sektorja.

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja imajo pomisleke, ker je v predlogu sporazuma nekaj določb, ki utegnejo poseči v ureditev javnega sektorja. Foto: STA
Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja imajo pomisleke, ker je v predlogu sporazuma nekaj določb, ki utegnejo poseči v ureditev javnega sektorja. Foto: STA

LJUBLJANA > Na ministrstvu za zdravje sicer vztrajajo, da sporazum ne posega v plačni sistem. Koalicija očitno meni drugače, zato je danes, ko je Fides na podlagi dogovora z ministrico Milojko Kolar Celarc zamrznil stavko in so tik pred parafiranjem sporazuma, na nogah.

Sindikati javnega sektorja danes pričakujejo pojasnila o ponedeljkovem sporazumu z zdravniškim sindikatom Fides. Pogajanja so že bila ogrožena, od danes naprej je vprašanje, ali je dogovor sploh še mogoč, je ob prihodu na pogajanja dejal vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. S Fidesom naj bi do srede septembra sklenili aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike. "Vsaj kar zadeva konfederacijo sindikatov javnega sektorja to pomeni, da verjetno ni mogoče pričakovati kakršnega koli podpisa ali parafe dogovora, kajti v tem aneksu se lahko zgodi kar koli in to je na nek način bel list papirja, ki omogoča, da se vanj zapiše vse," je ob prihodu na pogajanja dejal Štrukelj. Dodal je, da tega ne bodo tvegali, ker po ponedeljkovem in današnjih dogodkih vladi ne zaupajo "niti v temelju. Očitno je potegnila poteze, za katere še sama ne ve, za kaj jih je naredila." Da bodo terjali zelo natančna pojasnila, ali bo ta sporazum z zdravniki sploh sklenjen in kaj je njegova vsebina, je napovedal tudi vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek. "Seveda pa dokler ni znano, kaj se bo zgodilo na tistih pogajanjih, verjetno možnosti za sklenitev dogovora ni," je dejal tudi Počivavšek.

Ministrica zadevo pojasnjuje predsedniku vlade Miru Cerarju, na vlado je prišel tudi predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez.

"Mi smo dali zagotovilo sindikatom javnega sektorja, da nobeni posegi v sistem javnega sektorja ne bodo šli mimo usklajevanja na krovni pogajalski skupini," je ob odhodu z vlade ter pred pogajanji s sindikati javnega sektorja dejal Koprivnikar. Dogovor za podpis s Fidesom, ki ga po Koprivnikarjevih besedah še preučujejo, vsebuje določene dele, v katerih utegne posegati v določbe javnega sektorja.

Na vsebino sporazuma med zdravniškim sindikatom Fides in ministrstvom za zdravje o prekinitvi zdravniške stavke so se danes kritično odzvali tudi v sindikatu zdravstva in socialnega varstva. Vladi očitajo parcialno reševanje problematike ter od nje zahtevajo, da se takoj začnejo tudi poganjanja o standardih in normativih za zdravstveno nego.

Vendar ne v delu, ki navaja predlog razprave o morebitni odpravi 57. plačnega razreda, saj je navedeno, da gre ta predlog na krovna pogajanja z javnim sektorjem, je pojasnil. Ker pa utegnejo poseči v ureditev javnega sektorja nekatere druge določbe sporazuma, so do predloga v koaliciji precej kritični, zato bodo po Koprivnikarjevih besedah še videli, kako se bodo odzvali naprej.

"Ministrica je imela jasne usmeritve, da ne sme posegati v plačno ureditev javnega sektorja," je poudaril minister. Ni pa želel odgovoriti na vprašanje, ali lahko sploh pride do parafiranja sporazuma.

STA


Najbolj brano