Koprivnikar: Vladna stran ima nekaj novih predlogov

Vladna stran ima nekaj novih predlogov, je ob prihodu na pogajanja s sindikati javnega sektorja novinarjem povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Vladna stran ima nekaj novih predlogov, je ob prihodu na pogajanja s sindikati javnega sektorja novinarjem povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: Mitja Marussig
Vladna stran ima nekaj novih predlogov, je ob prihodu na pogajanja s sindikati javnega sektorja novinarjem povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: Mitja Marussig

LJUBLJANA > O njihovi vsebini pa je Boris Koprivnikar razkril le, da so se “vsekakor pripravljeni približevati” ter ponuditi ukrepe, ki ne bodo neposredno in takoj vplivali na plače, ki jih prejemajo zaposleni.

Tudi o finančnem učinku vladnega predloga bo minister, kot je pojasnil, lahko govoril šele po pogajanjih s sindikati, ki danes pričakujejo vladni odgovor na svoj zadnji predlog.

Sindikati na dodatne zaostritve v varčevanju ne pristajajo. Soglašali pa bi s podaljšanjem sedaj veljavnih ukrepov še za eno leto z izjemo napredovanj, pri katerih pa so pripravljeni pristati na zamik izplačil na konec prihodnjega leta. Kot so poudarili, je ta predlog njihov zadnji.

Možni tudi protesti in stavka

V primeru vladnega vztrajanja pri dodatnem varčevanju za sredo napovedujejo protestni shod. Če bo vlada v plače posegla z enostranskimi ukrepi, pa je zelo verjetna tudi stavka.

A minister Koprivnikar je ob prihodu kljub temu dejal, da pričakujejo, da bosta obe strani “toliko zreli, da bodo poiskali mirno pot reševanja tega problema in tudi razumeli, da dogovor sklepamo v nekem okviru finančnih realnosti, ki ta trenutek niso preveč ugodne”. Ker pa so, kot je dodal, perspektive odlične, je optimist in pričakuje dogovor.

Po neuradnih informacijah naj bi sicer vladna stran v najnovejšem predlogu ukrepov pristala na zahteve sindikalne strani, a še vedno želi dogovoriti nekatere dodatne ukrepe.

Napredovanja - tako v nazive kot v plačne razrede - bi se tako v prihodnjem letu sprostila, izplačevati pa bi se začela z decembrom 2015. Za tiste, ki bi napredovali v letu 2016, bi se izplačevanja prav tako zamaknila, na december 2016.

Premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja se medtem v prvi polovici prihodnjega leta ne bi izplačevale, s 1. julijem pa bi se javnim uslužbencem vplačevalo 30 odstotkov premije, kot velja že zdaj.

Možnost skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur

Pri delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, kjer bi še naprej veljale dosedanje omejitve, pa bi po novem za izplačilo delovne uspešnosti uporabniki proračuna lahko porabili največ 30 in ne več 60 odstotkov sredstev iz prihrankov.

Vlada naj bi želela v dogovor zapisati tudi možnost skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur, po dogovoru med delodajalcem in zaposlenim.

Zmanjšanje števila javnih uslužbencev naj ne bi preseglo enega odstotka na letni ravni, pri čemer bi bili iz tega ukrepa izvzeti tisti proračunski uporabniki, ki zmanjšajo obseg oddaje del zunanjim izvajalcem.

Ob tem naj bi v dogovor želeli zapisati tudi varovalke za obe strani. Tako naj bi se vlada zavezala, da v primeru podpisa dogovora v letu 2015 ne bo dodatno ali drugače enostransko posegala v plače in druge prejemke javnih uslužbencev. Sindikati pa bi se zavezali, da ne bodo vložili pobude ali zahteve za referendum.

Pravkar se sicer obe strani ločeno posvetujeta. Z vladnimi pogajalci se je na kratko sestal tudi finančni minister Dušan Mramor, a je po nekaj minutah sestanek zapustil.

STA


Najbolj brano