Koprivnikar: Rešitve ne bomo našli na ulici

Posegov v standarde in normative ne bo mimo dogovora, pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Boris Koprivnikar je dejal, da je to izrecno zagotovil sindikatom na zadnjih pogajanjih, zato je zanj nerazumljivo, da Sviz že načrtuje proteste.

Posegov v standarde in normative ne bo mimo dogovora, pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar Foto: Mitja Marussig
Posegov v standarde in normative ne bo mimo dogovora, pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar Foto: Mitja Marussig

LJUBLJANA > Moti ga, da se konkretne zadeve ne razčiščujejo za mizo. Rešitve ne bomo našli na ulici, meni.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je namreč na okopih zaradi predlaganih posegov v normative v šolstvu. Med svojim članstvom poizvedujejo, kdo bi se bil pripravljen udeležiti demonstracij, ki bi bile 3. decembra v Ljubljani, shod so tudi že prijavili policiji. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je danes dejal, da se na protest ne pripravljajo sami.

Koprivnikar: Gre le za predlog zakona

Razburjenje je povzročil tako imenovani interventni zakon na področju občin, ki ga je ministrstvo za javno upravo nedavno poslalo občinam.

Na dogajanje se je danes odzval Boris Koprivnikar, ki je pojasnil, da gre le za predlog zakona, ki je na mizi in so v njem možnosti, o katerih želijo razpravljati.

“To smo dali na mizo kot osnovo za razpravo, kaj od tega je realno mogoče izvesti. V zadnjih pogajanjih s sindikati smo eksplicitno zagotovili, da poseganj v standarde in normative ne bo mimo dogovora resornega ministrstva in sindikata. Ampak se že načrtujejo protesti. To mi je malo nerazumljivo,” je pojasnil minister.

Po njegovi oceni namreč ne morejo niti začeti razprave o nekem predlogu, če se ga ne opredmeti. Kot razume, je ta predlog nesprejemljiv tako za sindikat kot za ministrstvo za izobraževanje. Tako bodo eni in drugi “nedvomno pojasnili argumente” in če je predlog nesprejemljiv, “pač ne bo uveljavljen”, je pristavil.

Poseg v standarde in normative

Že ob pripravi zakona za uravnoteženje javnih financ občin pred dobrima dvema letoma je največ razburjenja povzročil prav predvideni poseg v standarde in normative na področju izobraževanja. Zanj so na pristojnem ministrstvu pozneje zatrdili, da je v zakonu pristal po pomoti.

Medtem proteste napovedujejo tudi policisti, saj zavračajo vsak poseg v plače in pravice zaposlenih v policiji. Sveta obeh policijskih sindikatov se bosta na seji 20. novembra dogovorila o poteku nadaljnjega sindikalnega boja ter uskladila stališča in zahteve do vlade. Odločala bosta tudi o morebitnem preoblikovanju v skupni stavkovni odbor. Pogajanja vlade in sindikatov javnega sektorja o ukrepih za obvladovanje plačne mase v letu 2015 se nadaljujejo predvidoma prihodnji teden.

Na vprašanje, zakaj je aktualna vlada tudi tokrat predlagala iste zadeve, pa čeprav je vedela, kakšne bodo posledice, Koprivnikar odgovarja, da so želeli preveriti, če mnenja izpred nekaj let še držijo: “Če torej držijo in če predlogi ne bodo sprejeti, potem jih bomo pač umaknili. Nismo pa vedeli, kakšne bodo posledice.”

Povedal je tudi, da se Sviz na ministrstvo za javno upravo ni obrnil z nobeno posebno zadevo, sam je za načrtovane demonstracije izvedel prek medijev. “Ne vem pa, ali bomo naredili kaj produktivnega, če se bomo pogovarjali o tem, kdo bo bolj rožljal z orožjem,” je opozoril minister.

“Če bi bila vlada vedno tako resno vzeta, kot je takrat, ko na mizo da predloge, potem bi bilo verjetno delo veliko bolj učinkovito,” je dejal.

STA


Najbolj brano