Koprivnikar: Iščemo rešitve za zmanjšanje stroškov občin

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je na današnjem vseslovenskem srečanju županov in županj v Šentjurju povedal, da iščejo kompromisno rešitev, kako zmanjšati stroške občin in tako tudi sredstva, ki jih država namenja za delovanje občin. Pogovarjamo se o konkretnih ukrepih, dokončnih dogovorov in številk pa še ni, je dejal.

 Foto: Mitja Marussig
Foto: Mitja Marussig

ŠENTJUR > Po ministrovih besedah je osnova dogovora z občinami v tem, kako zmanjšati stroške občin s spremembami predpisov in poenostavitvijo postopkov. V ta namen je vladna stran pripravila tri vrste ukrepov, vendar Koprivnikar določena zmanjšanja stroškov pričakuje tudi na občinski strani in od drugih deležnikov.

Dejal je tudi, da so že na torkovem srečanju s predstavniki združenj občin predstavili te ukrepe, o njih se bodo pogovarjali tudi v prihodnjih tednih.

V teh dneh začutili posluh vlade za njihove težave

Koprivnikar pravi, da ne ve, kakšen bo izplen pogajanj, če ne bodo prišli do prihrankov, pa napoveduje težave s proračunom za leto 2015.

Predsednik Združenj občin Slovenije Robert Smrdelj ocenjuje, da so na pogajanjih s predstavniki vlade v teh dneh začutili posluh vlade za njihove težave. "Vlada razume, da smo na skrajni meji možnega in da ne sme biti dodatnih znižanj sredstev, če že pa morajo biti ta sorazmerna z znižanjem stroškov občinam. V nasprotnem bo prišlo do resnih finančnih težav občin in za to bo nekdo moral prevzeti odgovornost," je dejal Smrdelj.

"Če je država popustila sindikatom, bi bilo zdaj nehigienično, da bi varčevala na občinah"

Dodal je tudi, da bo povprečnina v letu 2015 znašala 525 evrov, kar je za enajst evrov manj kot letos. To je po mnenju Smrdelja precejšen udarec za občine, ker v enaki višini ni predvidenih nobenih znižanj stroškov občin. S to povprečnino je težko zapirati proračune, je še ocenil Smrdelj.

"Če je država popustila sindikatom, bi bilo zdaj nehigienično, da bi varčevala na občinah," pa je izpostavil celjski župan Bojan Šrot.

Šentjurski župan Marko Diaci pa je ocenil, da se razkorak med zakonsko določenimi nalogami občin in njihovo financiranje iz leta v leto povečuje. Poseg v sredstva občin traja že kar nekaj let in občine so tako v zadnjih letih ob več kot milijardo evrov glede na zakon o financiranju občin.

Diaci je tudi opozoril, da bi povprečnina morala letos znašati 662 evrov, v primeru, da bi obveljal vladni predlog o 494 evrov povprečnine, bi to za šentjursko občino pomenilo 1,1 milijona evrov manj v proračunu.

"Zmanjševanje sredstev se vsekakor pozna na izvajanju nalog lokalnih skupnosti, zato je treba občinam zmanjšati stroške ali pa uskladiti financiranje z obveznimi nalogami. Všeč ali ne, standarde in normative bo treba prilagoditi dejanskemu stanju," je še dejal Diaci.

Na torkovem srečanju so predstavniki združenj občin in vlade sklenili, da bodo s pogovori še nadaljevali, vlada pa za zdaj še ne bo predlagala znižanja sredstev za občine iz državnega proračuna. To bo znova aktualno ob rebalansu državnega proračuna. Do takrat bodo poskušali poiskati tudi ukrepe za znižanje stroškov občinam.

STA


Najbolj brano