Kopač Mrakova ostaja ministrica, za njen odhod premalo glasov

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ostaja na položaju. Interpelacijo je podprlo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Za uspeh interpelacije je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Ministrica Anja Kopač Mrak je odgovarjala na številne očitke, 
a ostaja na položaju. Foto: STA
Ministrica Anja Kopač Mrak je odgovarjala na številne očitke, a ostaja na položaju. Foto: STA

LJUBLJANA > Večina razprave, ki so jo predlagali v SDS, se je nanašala na primer odvzema dveh otrok starim staršem. Predlagatelji so ministrici Anji Kopač Mrak očitali odgovornost za nezakonita in neustavna ravnanja pristojnih institucij, skupaj z ostalimi podporniki interpelacije pa tudi kadrovanje po politični liniji in neučinkovitost delovanja ministrstva.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes na lastno pobudo uvedla preiskavo glede postopka odločanja o interpelaciji zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, so sporočili iz komisije. Zadevo bodo obravnavali prednostno. Kot je KPK navedla v sporočilu za javnost, je na podlagi medijskih objav zaznala sume neetičnega oziroma nezakonitega vplivanja pri odločanju o interpelaciji zoper Kopač Mrakovo.

Čeprav je za interpelacijo glasovalo več poslancev kot proti, pa predlagatelji nazadnje niso uspeli prepričati zadostnega števila poslancev. Za razrešitev ministrice bi jih namreč interpelacijo moralo podpreti vsaj 46.

Proti koncu razprave so si nekaj ostrejših tonov izmenjali tudi koalicijski partnerji. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da je interpelacija tudi preizkus trdnosti koalicije. Ker se je eden od partnerjev odločil, da bo interpelacijo podprl, so po njegovih besedah dokazali, da koalicija ne deluje.

Tomaž Gantar (Desus) pa je SD očital politično kadrovanje. Kritičen je bil tudi do premierja Mira Cerarja, ki nad tovrstno prakso po Gantarjevem mnenju ni zaskrbljen. Gantarja skrbi, da bi bil takšen način “domačijskega kadrovanja” za predsednika vlade nepomemben tudi na drugih področjih, in omenil Luko Koper in NLB.

STA


Najbolj brano