Kopač Mrakova: Ne čutim se odgovorne za padec novele na referendumu

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pravi, da se ne čuti odgovorne za padec novele zakona o zakonski zvezi na nedeljskem referendumu. Spomnila je, da je novelo predlagala opozicijska ZL, vlada ji ni nasprotovala, v DZ pa je dobila širšo podporo koalicije. "V tem pogledu se res ne čutim odgovorne," je dejala.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pravi, da se ne čuti 
odgovorne za padec novele zakona o zakonski zvezi na 
nedeljskem referendumu. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pravi, da se ne čuti odgovorne za padec novele zakona o zakonski zvezi na nedeljskem referendumu. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > "Glede na strahove, ki obstajajo glede posvojitve otrok, je novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je bila na referendumu zavrnjena, verjetno korak preveč," je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova dejala novinarjem v Ljubljani pred posvetom o medgeneracijskih skupnostnih centrih.

Ob vprašanju, ali bo ministrstvo posredovalo v vladno obravnavo predlog zakona o partnerski skupnosti, ki ga je lani že poslalo v javno razpravo, pravi, da je o tem treba doseči širše soglasje. "Zdi se mi, da je treba o tej temi res doseči širše družbeno soglasje, torej da stvari dorečemo skupaj in izpeljemo tako, kot je prav za vse," je dejala.

Meni, da je treba zdaj pogledati, ali obstaja širša politična volja za sprejetje zakona o partnerski skupnosti, ki ga je ministrstvo za delo že usklajevalo s predstavniki različnih strani.

Predlog zakona o partnerski skupnosti je pomenil izenačitev zakonske zveze in partnerske skupnosti v vseh elementih razen pri posvojitvah, je spomnila. Pri posvojitvah pa bi po njenih besedah ostala veljavna ureditev, ko je mogoča delna posvojitev. "Že danes je v Sloveniji več kot 15 otrok posvojenih v istospolne partnerske skupnosti," je pojasnila.

Z uveljavitvijo novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih se po njenih besedah tako ne bi zgodilo nič bistveno drugačnega. "Vendar pa so voLivke in voLivci povedali, da se s tako interpretacijo ne strinjajo," je dejala.

Spomnila je še, da niti sama osebno niti vlada v referendumski kampanji ni sodelovala. Glede na to pravi, da zelo težko sodi o sami kampanji.

STA


Najbolj brano