Kopač Mrakova: Glavni problem minimalne plače so stroški dela

Glavni problem minimalne plače in plač na splošno so stroški dela, je na današnjem dogodku Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) o minimalni plači v Ljubljani dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. V tej luči je spomnila, da bo vlada letos pripravila celovito davčno reformo v smeri prerazporeditev davčnih bremen.

Anja Kopač Mrak Foto: STA
Anja Kopač Mrak Foto: STA

LJUBLJANA > “Minimalna plača mora zasledovati načelo, da je delavcem prejemnikom zagotovljeno dostojno življenje,” je v predstavitvi vladnega stališča o problematiki dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

V zadnjih letih so po njenih besedah na to temo potekale številne razprave, tudi v okviru februarja podpisanega socialnega sporazuma 2015-2016, ko se jim v tem delu ni uspelo uskladiti.

Kopač Mrakova verjame v socialni dialog in bo, je napovedala, storila vse, da predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov sedejo za skupno mizo v okviru Ekonomsko-socialnega sveta in spremembe minimalne plače dorečejo skupaj.

“Dejstvo je, da so glavni problem minimalne plače in plač na splošno stroški dela,” je poudarila. Minimalna plača je zakonska kategorija, stroški dela pa predstavljajo mnogo širši koncept, je dodala.

Vlada se po njenih besedah zaveda pomena stroškov dela in bi jih zato znižala. Letos bo tako pripravila celovito davčno reformo, ki bo zagotovila prerazporeditev sedanjih davčnih bremen, je napovedala. Reforma naj bi v veljavo stopila v letu 2016.

Država že zdaj izvaja nekatere ukrepe, je dejala ministrica in spomnila na ukrep, s katerim so delodajalci, ki za nedoločen čas zaposlijo brezposelnega, mlajšega od 30 let, prvi dve leti oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti.

Opozorila je na analizo Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), po kateri je višina minimalne plače pomembna za notranje povpraševanje in s tem za gospodarsko rast. Ne glede na to naj bi jo bilo treba obravnavati predvsem v kontekstu minimalnih življenjskih stroškov. “Zgolj ekonomski pogled na minimalno plačo ni vzdržen,” je zatrdila.

Po njenih besedah so na ministrstvu pregledali ureditev minimalne plače v 12 državah, slovenska minimalna plača pa je ena redkih, ki vključuje vse dodatke, razen dodatka za nadurno delo.

ZDS je danes v Ljubljani pripravil dogodek Kakšne spremembe minimalne plače prenese gospodarstvo? Do dogodka prihaja v času, ko sindikati mimo delodajalcev pripravljajo svoj predlog zakona o minimalni plači, ki bo spremenil definicijo minimalne plače, tako da ta ne bo več vključevala dodatkov.

STA


Najbolj brano