Konec septembra protest pomočnic vzgojiteljic v vrtcih

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za konec prihodnjega meseca napoveduje protest približno 1000 pomočnic vzgojiteljic v vrtcih. Kljub zagotovilom ministrice Maje Makovec Brenčič, da bodo uredili njihov položaj, se to do zdaj še ni zgodilo, je danes navedel glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Štrukelj je opozoril, da so pomočnice vzgojiteljice trenutno najbolj nezadovoljna skupina znotraj sistema vzgoje in izobraževanja, saj se njihove plače gibljejo tudi pod 600 evrov neto mesečno.

“Do danes ni znakov, da se to res ureja”

Nad takšnimi plačami je bila po njegovih besedah ob koncu prejšnjega šolskega leta, ko so o problematiki razpravljali na dveh interventnih sestankih s predstavniki ministrstva za izobraževanje presenečena tudi ministrica Maja Makovec Brenčič. Po besedah Štruklja je ministrica takrat obljubila, da bo ministrstvo uredilo položaj pomočnic vzgojiteljic, a "do danes ni znakov, da se to res ureja".

Protest je po besedah glavnega tajnika Sviza tudi neke vrste posledica odločitve vlade, ki se je "očitno odločila, da se bo z javnimi uslužbenci pogajala ločeno", in posledica premaknjenih razmerij v javnem sektorju "na srednji izobrazbi", do česar je po besedah Štruklja prišlo zaradi ločenega dogovora vlade s policisti.

Kje bo protest, se na Svizu še niso dogovorili, pričakujejo pa približno 1000 vzgojiteljic pomočnic iz vse Slovenije. "Na njem bomo zahtevali ureditev položaja pomočnic vzgojiteljic, če se to ne bo zgodilo, pa se sprožijo mehanizmi, ki jih poznate," je na novinarski konferenci napovedal Štrukelj.

Slednji je pred novim šolskim letom sicer znova opozoril na sistematično zapostavljanje izobraževanja, ko gre za denar, kar je ponazoril tudi z nekaterimi podatki.

“Zdi se, kot da smo v tej državi že odločili med maslom in topovi in da bomo jedli zgolj kruh”

Podatki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) kažejo, da so v Sloveniji sredstva za douniverzitetno izobraževanje od leta 2005 do leta 2012 padla za štiri odstotke v primerjavi s povprečjem držav OECD, kjer pa so se v istem obdobju sredstva v povprečju povečala za 14 odstotkov, je dejal.

Tudi po podatkih vlade se je delež sredstev v proračunu za izobraževanje od leta 2008 do leta 2015 po Štrukljevih besedah z 18,8 odstotka znižal na 14,9 odstotka oziroma za več kot 100 milijonov evrov. Postregel je še s podatkom OECD, da se je v Sloveniji delež sredstev za izobraževanje od leta 2007 do 2013 zmanjšal za 3,2 odstotka, kar je največ med 29 državami OECD.

"Zdi se, kot da smo v tej državi že odločili med maslom in topovi in da bomo jedli zgolj kruh," še pravi Štrukelj, ki ne more razumeti, da je država za varčevanje pripravljena žrtvovati edini potencial, ki ga ima, to je izobraževanje.

STA


Najbolj brano