Konec 2018 naj bi spet izvedeli vrednost svojih nepremičnin

Država bo leta 2018 izvedla drugo množično vrednotenje nepremičnin. Lastnike bo o tem, koliko je vredno njihovo premoženje, obvestila po pošti predvidoma decembra. Nova vrednost bo - če bo obveljal koalicijski dogovor - izračunana na podlagi novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Državni zbor naj bi zakon sprejel do konca letošnjega leta.

Geodetska uprava  naj bi se prihodnje leto znova lotila ocenjevanja vrednosti nepremičninskega fonda v državi. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Geodetska uprava naj bi se prihodnje leto znova lotila ocenjevanja vrednosti nepremičninskega fonda v državi. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Geodetska Uprava (Gurs) mora ob upoštevanju dogajanja na trgu vsako leto izvesti indeksacijo vrednosti nepremičnin, vsakih nekaj let pa mora prevetriti modele vrednotenja in opraviti novo generalno vrednotenje. To bo moral Gurs opraviti leta 2018. Če državni zbor do takrat ne bo sprejel novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, bo novo vrednotenje temeljilo na podlagi zdaj veljavnega zakona, ki pa je po oceni ustavnega sodišča ustavno sporen.

Podatki niso pomembni le za odmero davka

To je eden ključnih razlogov, zakaj je finančno ministrstvo - kljub koalicijskemu dogovoru, da bodo vse, kar je povezano z nepremičninskim davkom, prepustili naslednji vladi - vztrajalo pri pripravi novega zakona. Poleg tega so na ministrstvu prejeli tudi kup pisem gospodarskih in občinskih združenj ter pismo strokovnih članov projektnega sveta, ki pripravlja izhodišča za obdavčitev nepremičnin. Vsi pošiljatelji od ministrstva in vlade zahtevajo, naj nadaljuje s pripravo zakonodaje. V četrtek je zato vlada vendarle potrdila predlog zakona, ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pa pričakuje, da bodo poslanci zakon sprejeli še pred novim letom.

Ministrica poudarja, da zakon ni povezan le z uvajanjem nepremičninskega davka, ki ga v tem mandatu gotovo še ne bo. Množično vrednotenje nepremičnin že služi tudi drugim potrebam države. Pripisana tržna vrednost nepremičnin vpliva, denimo, na odločitev, ali je prosilec upravičen do socialnih transferjev, uporabljajo jo pri ocenjevanju premoženja v sodnih postopkih in v postopkih dedovanja.

Pravica uveljavljati posebne okoliščine

“Kakovost vrednotenja je odvisna od kakovosti modelov in kvalitete podatkov, ki so osnova za izvedbo vrednotenja,” poudarja ministrica. Z novim zakonom naj bi naredili korak naprej pri obojem. Lastniki so sicer že zdaj dolžni v register sporočati verodostojne podatke o svoji nepremičnini, Geodetska uprava pa bi lahko po novem zakonu izvajala nadzor nad njimi. “Država nima vstopa v stanovanje posameznika. To se ne spreminja, saj je to ustavno varovana pravica, bo pa zakon določil način, kako lahko Gurs na podlagi zunanjosti nepremičnine oceni, kolikšna je dejanska velikost stanovanja ali stanovanjske hiše,” je pojasnila Tina Humar s finančnega ministrstva.

Zakon odpravlja tudi neustavnost, na katero je opozorilo ustavno sodišče. Sedanji zakon lastnikom ne omogoča sodelovanja pri vrednotenju. Po novem bo to sodelovanje omogočeno prek uveljavljanja posebnih okoliščin. To bo pomenilo, da bodo lahko lastniki za svojo nepremičnino, ki ji bo glede na lokacijo določena neka posplošena tržna vrednost, uveljavljali specifične značilnosti, kot so neugodne lastnosti parcele ali pa nezmožnost uporabe nepremičnine zaradi, denimo, požara. JANA KREBELJ


Najbolj brano