Komunikacija med odvetnikom in njegovo stranko ne more biti predmet preiskave

Komunikacija med stranko in odvetnikom, ki hkrati ni osumljenec kaznivega dejanja, ne more biti predmet preiskave, je ugotovilo ustavno sodišče. Soglasno je odločilo, da sta zakona o kazenskem postopku in o odvetništvu v neskladju z ustavo, ker vsebujeta pravno praznino pri preiskovalnih dejanjih pri odvetnikih, je razvidno iz sporočila za javnost.

Komunikacija med stranko in odvetnikom, ki hkrati ni osumljenec kaznivega dejanja, ne more biti predmet preiskave, je 
ugotovilo ustavno sodišče.  Foto: Leo Caharija
Komunikacija med stranko in odvetnikom, ki hkrati ni osumljenec kaznivega dejanja, ne more biti predmet preiskave, je ugotovilo ustavno sodišče.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Ustavno sodišče je zakona presojalo na zahtevo Odvetniške zbornice Slovenije. Ta se je na sodišče obrnila po dveh primerih hišnih preiskav pri odvetnikih, ki pa niso bili osumljenci.

Sodišče je DZ naložilo, da mora neskladje zakonov z ustavo odpraviti, dotlej pa je določilo izvršitev odločbe, s katerim je začasno uredilo način opravljanja hišnih preiskav in zasegov stvari pri odvetnikih in pravna sredstva v postopkih.

Po ugotovitvah ustavnega sodišča je komunikacija med odvetnikom in njegovo stranko zaupne narave, odvetnik pa jo mora zato tudi varovati. Varuje pa jo lahko le, če lahko hkrati varuje svojo pravico do zasebnosti na poklicnem področju tudi na način, da država vanjo ne posega. Pri tem varstvo njegove odvetniške zasebnosti ni namenjeno privilegiranju odvetnika, temveč temu, da ščiti in varuje njegove stranke.

Po mnenju ustavnega sodišča zato niso dopustna preiskovalna dejanja pri odvetniku, ki je zagovornik osebe, zoper katero se vodita predkazenski ali kazenski postopek, pri čemer pa omejitev velja le glede podatkov, ki so povezani z zaupnim razmerjem zagovorništva. Prav tako se na odvetniško zasebnost ne more sklicevati odvetnik, ki je sam osumljen kaznivega dejanja.

Če je treba zaradi pregona kaznivih dejanj poseči v odvetniško zasebnost, je to po oceni ustavnega sodišča ustavno dopustno le, če je poseg nujen in če do podatkov ni mogoče priti drugače. Poleg tega zakonska ureditev po mnenju sodnikov trenutno ne omogoča blažjega posega v odvetniško zasebnost. Sodišče ugotavlja tudi, da zakonodaja trenutno odvetnikom in Odvetniški zbornici Sloveniji ne zagotavlja pritožbe zoper odredbo o preiskavi.

STA


Najbolj brano