Komunala Koper na dražbi do 16,9-odstotnega deleža Primorskih novic

Komunala Koper je na dražbi od Primorja v stečaju za 182.500 evrov kupila 16,9-odstotni delež Primorskih novic. V Komunali so zanikali, da za njimi stoji koprska občina, v.d. direktorja Gašpar Gašpar Mišič pa zagotavlja, da ne bodo vplivali na uredniško politiko in da je njihov namen zagotoviti stabilno poslovanje in nadaljnji razvoj časnika. Primorske novice so sicer v večinski lasti portoroške Splošne plovbe.

Dražbe sta se udeležila direktor Marine Portorož Sebastjan 
Selan in v. d. direktorja Komunale Koper Gašpar Gašpar 
Mišič, ki si je za 182.500 evrov priboril skoraj 17-odstotni 
delež časopisa Primorske novice.  Foto: Mitja Marussig
Dražbe sta se udeležila direktor Marine Portorož Sebastjan Selan in v. d. direktorja Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki si je za 182.500 evrov priboril skoraj 17-odstotni delež časopisa Primorske novice.  Foto: Mitja Marussig

AJDOVŠČINA > Na prvi dražbi 16,9-odstotnega deleža Primorskih novic, na kateri je stečajni upravitelj Rudolf Hramec podal izklicno ceno 71.000 evrov, se ni prijavil nihče, zato pa je še pred sklicem druge, na kateri je bila izklicna cena 52.000 evrov, bilo vroče.

Glede na to, da je Komunala Koper javno podjetje v lasti Mestne občine Koper, so nekateri prepričani, da bi morala imeti soglasje ustanovitelja, torej sklep mestnega sveta, za nakup deleža. “Soglasja mestnega sveta ne potrebujemo, to je preverjeno. Imamo pa sklep nadzornega sveta Komunale,” je pojasnil Mišič.

Mišič je ponudil 182.500 evrov

Na dražbi v Ajdovščini sta se pojavila dva interesenta: v.d. direktorja Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič in direktor Marine Portorož Sebastjan Selan. Zdajšnji lastniki Primorskih novic niso prijavili predkupne pravice in se niso udeležili dražbe.

Komunala Koper bo formalno postala lastnica šele, ko bo podpisala in overila kupoprodajno pogodbo in seveda plačala kupnino. Predvidoma se bo to zgodilo v prihodnjem tednu.

Dražba je trajala debelo uro, saj nihče ni popustil, čeprav se je znesek počasi, a krepko zviševal. Glede na to, da Selan pri višanju zneskov večino časa ni okleval in je, čeprav se je dražilo po 500 evrov, večkrat ceno dvignil za nekaj tisočakov naenkrat, je kazalo, da je bolj trdno odločen, da tekmeca izloči iz igre. Mišič si je večkrat vzel nekoliko več časa, vsakič pa je na koncu le dvignil roko.

Direktor Primorskih novic Rok Hladnik je povedal: “Lastniške spremembe so stvar lastnikov in ne poslovodstva. V kolikor bo transakcija uspešno zaključena, bo družba dobila novega manjšinskega lastnika. Na usmeritev in poslovanje družbe pa ta lastniška sprememba nima nikakršnega vpliva. Veseli nas, da sta dražitelja bila pripravljena za 16,9-odstotni delež plačati tako visoko ceno. To pomeni, da poslujemo dobro.”

Kupnina se je z izklicnih 52.000 evrov dvignila za kar 130.000 evrov, a Selan in Mišič kar nista popustila. Vsak je imel svojo računico, do kod lahko gre. Slednjič je pri znesku 182.500 evrov Selan dvignil roke in naznanil, da Marina Portorož odstopa od nakupa.

“Ni naš namen vplivati na uredniško politiko”

“Namen ni zgolj ustvarjanje dobička, ampak bi kot javno podjetje na prvo mesto postavili javni interes. Namen je torej zagotoviti dolgoročno finančno, vzdržno in stabilno poslovanja družbe, kar bo imelo pozitivne učinke na zaposlene, da niso stalno obremenjeni in pod pritiskom lastnikov,” je Mišič odločitev, da komunalno podjetje vstopi v lastništvo regionalnega dnevnika, povzel izjavo za javnost.

Ni skrivnost, da je Mišič v dobrih odnosih s koprskim županom Borisom Popovičem (koprska občina ima v lasti 0,3 odstotka PN), povezave Marine Portorož pa prek svoje lastnice, Term Čatež, sežejo do DZS Bojana Petana. DZS pa je glavna lastnica Dnevnika, ki v Primorskih novicah že ima 12,1-odstotni delež.

Komunala Koper je kot javno podjetje vrata v Primorske novice na stežaj odprla svoji lastnici, Mestni občini Koper. Ali nakup pomeni, da hoče imeti občina vpliv na delo in poslovanje Primorskih novic? “Naš namen ni vplivati na uredniško politiko,” je zatrdil Mišič.

“Bolje Popovič kot Petan in druščina - da jih niti ne naštevam,” je izid dražbe komentiral Egon Bandelj, predsednik uprave Splošne plovbe, večinske lastnice Primorskih novic.

Tudi stečajnega upravitelja Primorja Hramca je izid presenetil, seveda pa je z njim zadovoljen: “Pričakoval sem, da bo dražba uspešna, je pa njen razplet ugodnejši, kot sem predvideval. Dobro je, to pomeni več stečajne mase.”

MITJA MARUSSIG,

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano