Kolektor pri Banja Luki odprl novo proizvodno halo

Koncern Kolektor je danes v Laktaših pri Banja Luki v Republiki srbski v BiH odprl novo proizvodno halo. Širitev proizvodnje bo omogočila nadaljnjo povečanje prodaje. Naložba v opremo in proizvodne objekte bo v petih letih, ko naj bi halo v celoti zapolnili, presegla deset milijonov evrov in prinesla nove zaposlitve.

Predsednik sosveta Kolektor Group Stojan Petrič. Foto: Leo Caharija
Predsednik sosveta Kolektor Group Stojan Petrič. Foto: Leo Caharija

BANJA LUKA > Kot so sporočili iz Kolektorja, so se po desetih letih, odkar so začeli s proizvodnjo na tej lokaciji, odločili za širitev proizvodnje. Dosedanjim 4000 kvadratnim metrom proizvodnih površin so dodali 6000 kvadratnih metrov veliko proizvodno halo, ki naj bi jo do leta 2020 v celoti napolnili.

“Pred desetimi leti smo začeli z ničle, sedaj pa imamo 350 zaposlenih in 18 milijonov evrov prometa”

"Pred desetimi leti smo začeli z ničle, sedaj pa imamo 350 zaposlenih in 18 milijonov evrov prometa. Pomembno je, da v sodelavcih vidimo potencial za prihodnost," je dejal predsednik uprave Kolektorja Radovan Bolko. Dodal je, da so od vseh Kolektorjevih družb ravno na tej lokaciji ustvarili najvišjo rast.

V Kolektorju Bosna so začeli s proizvodnjo navitih komponent in temu programu kmalu dodali še proizvodnjo komutatorjev. Danes je podjetje strateška lokacija oziroma kompetenčni center za maloserijske komutatorske programe, hibridiko in magnetiko. Med najpomembnejšimi kupci so Valeo, Bosch, Remy, Mahle, Stihl in drugi.

Načrtujejo dodatno zaposlovanje

Novi prostori bodo omogočili nadaljnjo širitev in v koncernu pričakujejo, da bodo v naslednjih desetih letih prodajo na vseh treh programih podvojili. Načrtujejo dodatno zaposlovanje, in sicer naj bi se število zaposlenih v obeh Kolektorjevih podjetjih v Laktaših s sedanjih 350 povečalo na vsaj 450 ljudi.

Celotna investicija v opremo in proizvodne objekte bo v naslednjem strateškem obdobju petih let presegla 10 milijonov evrov.

Predsednik sosveta Kolektor Group Stojan Petrič je izrazil zadovoljstvo, da se je pred desetimi leti kot predsednik uprave Kolektorja odločil za proizvodnjo v Laktaših. Tamkajšnja družba ima možnosti za rast in razvoj v prihodnjih letih, tudi v sodelovanju z inštituti in univerzo v Banja Luki, je poudaril.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je dejal, da je Republika srbska počaščena, da se je Kolektor pred desetletjem odločitev za proizvodnjo v Laktaših. "To se je izkazalo za dobro odločitev tako za Kolektor kot za Republiko srbsko," je dejal in dodal, da nove prostore odpirajo z upanjem, da bo družba širila proizvodnjo, saj bo njena poslovna aktivnost na tem območju povečala možnosti in omogočila boljše življenje v lokalni skupnosti in celotni Republiki srbski. Kot je dejal, si prek zakonskih in drugih sprememb prizadevajo za oblikovanje spodbudnega okolja za investitorje.

Odprtja se je udeležil tudi slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je dejal, da je odprtje novega obrata novi korak v internacionalizaciji Kolektorja. Izrazil je upanje, da bo sodelovanje med državama še naprej dobro. "Verjamem, da bo gospodarstvo obeh držav tudi v prihodnje našlo možnosti za sodelovanje in da se bo blagovna menjava še povečala," je dejal minister.

STA


Najbolj brano