Kolar Celarčeva v Brežicah: Zdravstvene razmere pod nadzorom

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes obiskala brežiški begunski center, kjer se je prepričala, da so zdravstvene razmere pod nadzorom. Po njenih navedbah so med begunci glavna težava predvsem izčrpanost in dehidracija. Prebivalci na območju migracijski poti pa niso zdravstveno ogroženi, je poudarila.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da so med 
begunci glavna težava predvsem izčrpanost in dehidracija. 
Prebivalci na območju migracijski poti pa da niso zdravstveno ogroženi. Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da so med begunci glavna težava predvsem izčrpanost in dehidracija. Prebivalci na območju migracijski poti pa da niso zdravstveno ogroženi. Foto: STA

BREŽICE > Po seznanitvi z razmerami v centru, kjer je bilo ob njenem obisku približno 3700 prebežnikov, je Milojka Kolar Celarc v izjavi za javnost povedala, da so imeli v Brežicah danes operativni sestanek, na katerem so se dogovorili, kaj še potrebujejo.

Begunci izčrpani in dehidrirani, posamezni primeri garij in hepatitisa

Napovedala je, da bodo poskušali reševalno službo v prihodnjih dneh še bolje organizirati in okrepiti. V torek bo nov sestanek v Ljubljani, na katerega bodo povabili predstavnike zdravstvenih domov širšega območja Slovenije in na katerem se bodo dogovorili, kako bodo nujno medinsko pomoč zagotavljali ne glede na lokalno okolje. Ta naj bi bila tudi za potrebe reševanja begunske krize na voljo stalno oziroma 24 ur na dan.

Ministrica je pojasnila, da begunci pomoč potrebujejo predvsem zaradi izčrpanosti in dehidracije, so pa obravnavali tudi posameznem primere garij in hepatitisa.

Na območje bodo poslali epidemiologe

Glede higienskih razmer na območjih gibanja migrantov je napovedala, da se bodo službe organizirale tudi tako, da bodo aktivirali še epidemiologe z nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki si bodo v prihodnjih dneh ogledali higienske razmere na omenjenem območju in ocenili, ali je treba ukrepati. Za zdaj pa kakšne nevarnosti za zdravje okoliškega prebivalstva ni, je poudarila.

Reševalci z izrednimi napori in zadnje dni tudi ob pomoči tujih prostovoljskih ekip zagotavljajo zdravstveno varstvo migrantov, s tem pa posredno tudi zdravje okoliškega prebivalstva. Ministrica se je vsem tudi zahvalila in opozorila, da so vse reševalne in prostovoljske ekipe že močno izčrpane.

Pomagajo tudi vojaki, slovenski in tuji prostovoljci

Ministrico je spremljal vodja koordinacijske skupine za zdravstveno obravnavo migrantov Sebastjan Komočar, ki je povedal, da so reševalne službe na območju brežiške občine prisotne na več mestih.

Do srede, ko se je migrantski val začel krepiti, so razmere še obvladovali lokalno, v četrtek se jim je pridružila Slovenska vojska, nato pa še slovenski in tuji prostovoljci. Zdaj lahko zadostijo vsem potrebam, v svoje delo pa vključujejo predvsem območne zdravstvene ustanove oziroma domove. Kadar je potrebno bolnišnično zdravljenje, migrante vozijo v bolnišnico v Brežice, ki je najbližja.

Med najbolj pogostimi primeri je tudi Komočar navedel izčrpanost, kronična stanja in prebavne težave. Opozoril je, da so v brežiški bolnišnici nekaj prebežnicam pomagali pri porodu, ena pa je tam povila tudi dvojčke.

Sicer pa so nujno zdravstveno oskrbo migrantov organizirali tako, da domače prebivalstvo glede te ni prikrajšano, je dodal.

Služba nujne medicinske pomoči za migrante ločena od ustaljene za prebivalce

Vodja urgence Zdravstvenega doma Brežice Mojca Pibernik je povedala, da s policijo dobro sodelujejo. Od 19.000 migrantov, kolikor jih je v brežiški sprejemni center prišlo od petka zvečer do danes, so v svojih dveh ambulantah na brežiški policijski postaji pregledali približno 350 ljudi. To sicer ni končno število, saj jih veliko zaradi naglice tudi niso mogli popisati. Na terenu so v zadnjih dveh dneh posredovali približno štiridesetkrat, v eni intervenciji pa navadno oskrbijo štiri do pet ljudi.

Sicer pa služba nujne medicinske pomoči za migrante v Posavju deluje popolnoma ločeno od ustaljene za prebivalce, je še povedala Pibernikova.

STA


Najbolj brano