Kolar Celarčeva po interpelaciji zadovoljna, pričakovanja do nje pa velika

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po uspešno prestani interpelaciji dejala, da podpora poslancev zanjo pomeni še dodatno zavezo, da uresničijo potrebne spremembe. Predlagatelji interpelacije napovedujejo, da bodo njeno delo še naprej spremljali, v koalicijskem Desusu pa ponavljajo, da do decembra pričakujejo reformne ukrepe.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je   uspešno prestala 
interpelacijo.  Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je uspešno prestala interpelacijo.  Foto: STA

LJUBLJANA > Premier Miro Cerar po seji DZ, ki se je končala tik pred polnočjo, izjav novinarjem ni dajal, je pa na družbenem omrežju twitter napovedal: “Gremo naprej, da zagotovimo čim boljše javno zdravstvo”. Razrešitev ministrice je podprlo 24 poslancev, 49 jih je bilo proti.

Milojka Kolar Celarc je po okoli 15-urni razpravi bila zadovoljna, da se je dan končal. “Na koncu dneva je pomembno, katere vrednote človek spoštuje, v kaj verjame in za kaj se bori,” je dejala.

Poslanka SDS Jelka Godec se zaveda, kot je dejala v izjavi novinarjem, da državljani po 15 urah interpelacijske razprave ne bodo imeli boljšega zdravstvenega sistema. Je pa napovedala, da bodo v SDS, ki je interpelacijo vložila, delo ministrice še naprej spremljali z namenom vzpostavitve boljšega zdravstvenega sistema.

S Kolar Celarčevo naše javno zdravstvo ne bo nič boljše, je še ocenila Godčeva in spomnila, da so do ministrice kritični tudi v koalicijskem Desusu.

Poslanec Desusa Tomaž Gantar je takšen rezultat interpelacije pričakoval. V razpravi je bilo po njegovih besedah malo dorečenega, pričakovanja Desusa pa ostajajo enaka. “Upam, da bo to šlo, predvsem zaradi bolnikov in vseh, ki delajo v zdravstvu,” je v izjavi novinarjem povedal Gantar, ki se je pri glasovanju vzdržal.

V Desusu so namreč obljubili, da interpelacije ne bodo podprli, a od ministrice pričakujejo, da bo do decembra predložila ključne reformne ukrepe. V nasprotnem primeru od predsednika vlade pričakujejo, da jo bo zamenjal, pri tem pa v Desusu še izpostavljajo, da Cerar prevzema odgovornost za ministričino delo.

V razpravi so se vrstile kritike na ministričino delo zlasti iz vrst SDS in NSi, mestoma so bili kritični tudi v koalicijskih vrstah. Očitki so se nanašali zlasti na neukrepanje pri skrajševanju čakalnih vrst v zdravstvu, neukrepanje pri korupciji in odsotnost sistemske zakonodaje.

Interpelacijo so podprli opozicijski poslanci iz SDS in NSi ter Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev, presenetljivo pa se je na seznamu poslancev, ki so interpelacijo pri glasovanju podprli, znašel tudi Jani Möderndorfer iz SMC, je razvidno iz spletne strani DZ. V opozicijski ZL so bili vzdržani.

STA


Najbolj brano