Kolar Celarčeva ostaja ministrica

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob koncu 15-urne seje DZ v noči s srede na četrtek uspešno prestala glasovanje o interpelaciji, ki so jo vložili poslanci SDS. Interpelacijo je podprlo 23 poslancev, proti razrešitvi ministrice jih je glasovalo 42.

Milojke Kolar Celarc interpelacija ni odnesla z ministrskega 
mesta. Foto: STA
Milojke Kolar Celarc interpelacija ni odnesla z ministrskega mesta. Foto: STA

LJUBLJANA > Po dolgi razpravi so interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc poleg predlagateljev - poslancev SDS, podprli poslanci NSi in poslanec koalicijske SD Janko Veber. Poslanci opozicijske Levice so bili pri glasovanju vzdržani ali odsotni.

Ni pa ministrica prejela glasov podpore vseh prisotnih poslancev SMC - Mitja Horvat se je glasovanja vzdržal, Marko Ferluga, ki je bil prisoten, kvoruma pri glasovanju ni prijavil. Pri glasovanju niso bili enotni v Desusu, proti interpelaciji je glasovalo šest njihovih poslancev, Ivan Hršak je bil vzdržan, nekaj poslancev je bilo odsotnih, tudi Tomaž Gantar, ki je kot njen kritik interpelacijo podpiral.

Poslanci SDS so že drugič vložili interpelacijo, ker menijo, da ministrica ne obvladuje zdravstvenega sistema in razmer. Očitajo ji soodgovornost za neukrepanje v zvezi s korupcijo v zdravstvu, neučinkovitost pri reševanju čakalnih dob ter pri izgubah in zadolženosti javnih zdravstvenih zavodov.

V razpravi ji je opozicija očitala, da ni odgovorila na očitke v interpelaciji, da je zdravstvo v doslej najslabši kondiciji, da z njo niso zadovoljni niti v koalicijskih Desus in SD, da bežijo njeni sodelavci in zato drago plačuje svetovalce.

Poslanci SD so izpostavili, da bodo glasovi proti interpelaciji glasovi proti politiki SDS, ne pa v podporo ministrici. Tudi koalicija je nanizala pripombe glede priprave zakonodaje.

Ministrica, ob glasovanju jo je ponoči prišel podpret premier Miro Cerar, je v sklepni besedi poudarila, da je večina v državi zadovoljna z zdravstveno oskrbo, da bo potrebovala poslansko podporo pri sprejemanju novih zakonskih predlogov, zlasti zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. “Slovensko zdravstvo mora ostati dostopno, pravično in solidarno,” sporoča. Zavrnila je vseh pet točk interpelacije. Pravi, da predlagatelj ni predstavil niti enega argumenta, da krši prisego ob imenovanju. Po glasovanju je sporočila, da gre za podporo njeni zdravstveni politiki in strategiji do leta 2025. “Dokazala sem, koliko je bilo v teh treh letih že narejenega in kaj nas čaka prihodnje dni.”

Gre za drugo interpelacijo proti Kolar Celarčevi in deveto proti članom Cerarjeve vlade. Da bi bila interpelacija izglasovana, bi jo moralo podpreti 46 poslancev.

NR, STA


Najbolj brano