Kolar Celarčeva o čakalnih vrstah

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je poslancem pojasnila, da čakalne vrste niso le posledica pomanjkanja denarja, pogosto se pojavljajo, ker niso pravilno vodene in bolniki niso pravilno razporejeni. Pojasnila je ukrepe ministrstva za odpravo čakalnih dob, predlog preureditve dopolnilnega zavarovanja pa napovedala do konca leta.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je poslancem 
pojasnila, da čakalne vrste niso le posledica pomanjkanja 
denarja, pogosto se pojavljajo, ker niso pravilno vodene in 
bolniki niso pravilno razporejeni. Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je poslancem pojasnila, da čakalne vrste niso le posledica pomanjkanja denarja, pogosto se pojavljajo, ker niso pravilno vodene in bolniki niso pravilno razporejeni. Foto: STA

LJUBLJANA > Katere ukrepe za zmanjševanje čakalnih vrst v zdravstvu pripravlja ministrstvo za zdravje, je v okviru poslanskih vprašanj zanimalo poslanca Jerneja Vrtovca (NSi) in Marinko Levičar (Desus). "Na žalost ta sistem pri nas ni urejen in ne deluje, kot je zamišljen," ugotavlja ministrica.

Primoža Hainza (Desus) je zanimalo, kdaj se bo vlada lotila spremembe oziroma ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot je spomnila Kolar Celarčeva, zaveza za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v neko obliko dajatve izhaja tudi iz koalicijskega sporazuma. Tovrstne spremembe bo vključeval novi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo šel v javno razpravo do konca leta, je napovedala ministrica. Pri pripravi rešitev bo treba po njenih besedah upoštevati različne možne načine, od tega, da je nominalni znesek enak za vse, do tega, da se upošteva solidarnost in je znesek odvisen od posameznikovega prihodka.

Kot je pojasnila, prihaja v javnosti tudi do zlorab, ko se navaja, da so čakalne dobe in prekomerne čakalne dobe izključno samo posledica pomanjkanja financiranja. Ugotovitve zdravstvenega inšpektorata v nekaterih bolnišnicah kažejo, da je pomanjkanje denarja razlog le v enem delu, kjer so čakalne liste vodene korektno, je dejala Kolar Celarčeva.

Te dni je, kot je pojasnila, pozvala direktorje bolnišnic, da najprej sami z notranjo revizijo ali drugo vrsto nadzora pregledajo čakalne sezname. Po njenih besedah je namreč znano, da se veliko ljudi pojavlja v dveh ali treh čakalnih vrstah.

Po pridobitvi teh poročil bodo po njenih napovedih zahtevali tudi pregled Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki ima pooblastila preko svojih nadzornih zdravnikov, ki bi ta nadzor lahko opravljali veliko bolje. Šele ko bo nadzor opravljen na vseh nivojih, bodo lahko ugotovili, kakšne so dejanske čakalne vrste in ali so predolge, je poudarila ministrica.

Hkrati na ministrstvu pripravljajo tudi spremembe pravilnika o čakalnih vrstah, kjer je po mnenju ministrice problem predvsem pri definiciji napotnic z oznakama hitro in nujno. Ko bomo v Sloveniji predvidoma proti koncu leta vpeljali elektronsko naročanje in elektronski recept, bomo res lahko imeli centraliziran in računalniško voden seznam čakalnih vrst, pri katerem ne bo možno ročno poseganje in popravljanje za nazaj, je pojasnila ministrica.

Čakalnim vrstam se sicer po njenih besedah ne bo dalo v celoti izogniti, gre pa za to, da te ne bodo presegale določenega časovnega obdobja in da bodo tisti, ki potrebujejo zelo hiter pregled pri specialistu, na vrsti v zelo kratkem času.

Ob tem je zavrnila očitke, da v svojem mandatu doslej na področju čakalnih dob ni storila nič. Kot je pojasnila, so se močno zavzeli, da so pridobili 6,6 milijona evrov za odpravljanje čakalnih dob, prav tako pa so pri poslovanju ZZZS uspeli zagotoviti 30 milijonov evrov za presežke programov. "Mislim, da smo v teh mesecih za ta del veliko naredili, se pa strinjam, da je iz preteklosti še veliko nerešenih zadev," je dejala.

STA


Najbolj brano