Vlada in sindikati spet za pogajalsko mizo

Po propadu pogajanj med sindikati javnega sektorja in vlado o nadaljevanju varčevalnih ukrepov v javnem sektorju v letu 2017 se obeta še en poskus iskanja skupnega jezika. Koalicija je danes na pristojnem odboru DZ preložila obravnavo zakona o ukrepih na področju plač. Minister Boris Koprivnikar pričakuje, da bo vlada svoje pogajalce poslala v nov krog pogajanj.

Minister Boris Koprivnikar si obeta vnovičen poskus pogajanj.  Foto: STA
Minister Boris Koprivnikar si obeta vnovičen poskus pogajanj.  Foto: STA

LJUBLJANA > Če bi šlo vse po načrtih, bi moral pristojni parlamentarni odbor včeraj obravnavati zakon, v katerem so navedeni varčevalni ukrepi na področju plač v javnem sektorju v letu 2017. Ker pa se sindikati in vladni pogajalci do ponedeljka niso uspeli dogovoriti o tem, ali in kako varčevati, in ker so sindikati vladi že zagrozili s stavko, če bo parlament sprejemal neusklajeni zakon, se je vladna koalicija potegnila nazaj.

Spet v pogajanja

Na odboru za notranjo politiko so preložili obravnavo zakona, minister za javno upravo Boris Koprivnikar obeta nov krog pogajanj s sindikati: “Pričakujem, da bo vlada ponovno podaljšala mandat pogajalski skupini za še en poskus dogovora. Če bo uspešen, bo to najboljša rešitev problema, če ne, pa se bo morala vlada v sodelovanju z državnim zborom odločiti za drugačne ukrepe za stabilizacijo javnih financ.” Kakšni bi lahko bili ti drugačni ukrepi in ali bi pomenili varčevanje drugje in ne v javnem sektorju, Koprivnikar še ni želel špekulirati.

Brez zakona za 215 milijonov več izdatkov

Časa ni na pretek. Državni zbor mora zakon sprejeti še pred novim letom, tako da bo po novem letu učinkoval na izplačila javnim uslužbencem. Če tega zakona ne bi sprejeli, bi to pomenilo sprostitev vseh sedaj veljavnih varčevalnih ukrepov, česar pa si - tako vladna stran - Slovenija še ne more privoščiti. To bi namreč po vladnih izračunih pomenilo za 215 milijonov evrov več proračunskih izdatkov.

Po predlogu zakona, o katerem naj bi se sindikati in vlada zdaj spet pogajali, zaposlenim v javnem sektorju tudi prihodnje leto ne bi pripadel del plače za redno delovno uspešnost, v veljavi pa bi ostale omejitve pri delovni uspešnosti iz povečanega obsega dela. Tudi v letu 2017 ne bi bilo uskladitve plač, izplačilo napredovanj pa bi zamaknili v december. Nekoliko bi se povišal le regres za letni dopust. Tisti javni uslužbenci, ki še nimajo regresa v višini minimalne plače, bi dobili 25 evrov več. Vlada bi podaljšala tudi omejitve pri vplačilu premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, kar sicer ureja kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti in ne zakon o ukrepih na področju plač.

JANA KREBELJ


Najbolj brano