Koalicija za gozd zahteva javno obravnavo izhodišč zakona o gozdovih

Koalicija za gozd je danes na resorno ministrstvo naslovila odprto pismo z zahtevo po javni obravnavi izhodišč za zakon o gozdovih v lasti države. Glede na kratek čas, ki je ostal do napovedane predložitve izhodišč vladi, sklepa, da jih namerava ministrstvo posredovati v vladno obravnavo brez predhodne javne razprave.

Koalicija za gozd je danes na resorno ministrstvo naslovila odprto pismo z zahtevo po javni obravnavi izhodišč za zakon o gozdovih v lasti države.  Foto: STA
Koalicija za gozd je danes na resorno ministrstvo naslovila odprto pismo z zahtevo po javni obravnavi izhodišč za zakon o gozdovih v lasti države.  Foto: STA

LJUBLJANA > V Koaliciji za gozd so v odprtem pismu, naslovljenem na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, spomnili, da je direktor direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Jošt Jakša na posvetu v državnem svetu 15. januarja, navedel, da bo ministrstvo v februarju vladi posredovalo izhodišča za zakon o gozdovih.

“Glede na kratek čas, ki je ostal do napovedane predložitve izhodišč vladi, sklepamo, da jih naslovno ministrstvo namerava posredovati v vladno obravnavo, ne da bi predhodno opravilo javno razpravo,” so zapisali.

Kot opozarjajo, je to v nasprotju s konvencijo o dostopu do informacij, udeležbi javnosti pri odločanju in dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah.

Koalicijo za gozd sestavljajo Društvo za ohranjanje, raziskovanje in trajnostni razvoj Dinaridov - Dinaricum, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij in Umanotera.

Poleg tega je sodelovanje strokovne in širše javnosti ključnega pomena že pri pripravi izhodišč za zakon, saj teh po potrditvi vlade ne bo možno več spreminjati. “Slabe pretekle izkušnje na področju upravljanja z državnimi gozdovi, predvsem za državo škodljive koncesijske pogodbe, potrebo po javni razpravi, v kateri naj se izkristalizira javni interes, še povečujejo,” so dodali.

Ob tem v koaliciji opozarjajo na nedavni presedan, ko so bila iz vladne obravnave umaknjena izhodišča za resolucijo o nacionalnem programu razvoja prometa, ki prav tako predhodno niso bila v javni razpravi.

STA


Najbolj brano