Koalicija uskladila predloge za davčno prestrukturiranje

Vrh koalicije se je pred sejo vlade uskladil o zakonskih predlogih za izvedbo davčnega prestrukturiranja, ki gredo zdaj v javno obravnavo. Pri dohodnini bodo razbremenili nižji in srednji razred ter nagrade za uspešnost, ohranja se 50-odstotni razred. Davek od dohodka pravnih oseb bo višji za dve odstotni točki.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar 
Erman Foto: STA
Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman Foto: STA

LJUBLJANA, BRUSELJ > Po dokončni uskladitvi je državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman povedala, da rešitev zadeva tako razbremenitev najnižjih dohodkovnih skupin v skupnem znesku približno pet milijonov evrov, razbremenitev na dohodninski lestvici v skupnem obsegu okrog 55 oziroma 56 milijonov evrov in razbremenitev nagrad za uspešnost oziroma božičnic v obsegu približno 45 milijonov evrov.

Partnerji so se usklajevali še glede višine obremenitve najvišjega dohodninskega razreda in se po njenih besedah strinjali, da ohranijo 50-odstotni dohodninski razred. “Vendar smo razbremenitev, ki je bila predvidena zanj v znesku dobre štiri milijone evrov, namenili za razbremenitev dohodninskih razredov nad 1,6-kratnikom povprečne plače, torej za povišanje dohodkovnega razreda med 34- in 39-odstotno dohodninsko stopnjo,” je pojasnila.

Na strani pridobivanja proračunskih prihodkov predlagajo za dve odstotni točki višjo stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb, in sicer s 17 na 19 odstotkov, pri čemer pa olajšave, predvsem investicijska ter olajšava za raziskave in razvoj ostajata nespremenjeni. “Ti dve sta bili prepoznani kot zelo konkurenčni,” je dejala državna sekretarka.

Po njenih besedah so ti predlogi “prvi korak k spremembam strukture davčnih obremenitev v slovenskem prostoru, ki jim bodo v prihodnjem letu sledili nadaljnji koraki”.

Finančni minister Dušan Mramor je v prvem odzivu izrazil veselje, da se je dolgotrajno usklajevanje danes končalo. Tudi on je poudaril, da so finančni učinek znižanja najvišje dohodninske stopnje namenili za razbremenitev v davčnih razredih nad 1,6-kratnikom povprečne plače.

Po njegovem prepričanju gre za prvi korak k davčni razbremenitvi dela, predvsem tistih kadrov, ki so za razvoj Slovenije ključni. To so visoko strokovni kadri, kjer ima Slovenija bistveno višjo obdavčitev kot njej konkurenčne države, je dodal.

S tem po ministrovem prepričanju kot država zagotovo podpiramo tudi razvoj visokotehnoloških sektorjev z višjo dodano vrednostjo, s tem pa tudi višjo gospodarsko rast in boljše možnosti za višje plače, pokojnine in višje socialne transferje.

“Ne vem, če je že katera reforma imela toliko krogov usklajevanj z vsemi deležniki, tudi s koalicijskimi partnerji, ki so imeli tudi svojo posebno strokovno skupino. Po vsem tem usklajevanju je naravno pričakovati, da bo šlo od zdaj naprej gladko,” je dejal Mramor, ki se je v Bruslju danes udeležil zasedanja finančnih ministrov EU.

STA


Najbolj brano