Koalicija se pripravlja na črne scenarije, v sredo svet za nacionalno varnost

Vladna koalicija računa na implementacijo zavez z mini vrha EU-Balkan, če se to ne bo zgodilo, pa je pripravljena tudi na zaostrovanje ukrepov, je po koalicijskem vrhu ponovil predsednik Desusa Karl Erjavec. Prvak SD Dejan Židan pa upošteva možnost tudi bolj črnih scenarijev. O begunski krizi bo v sredo razpravljal svet za nacionalno varnost.

Premier Miro Cerar je koalicijske partnerje danes seznanil z 
zavezami z mini vrha EU-Balkan. Foto: STA
Premier Miro Cerar je koalicijske partnerje danes seznanil z zavezami z mini vrha EU-Balkan. Foto: STA

LJUBLJANA > Premier Miro Cerar je koalicijske partnerje danes seznanil z zavezami z mini vrha EU-Balkan. Zunanji minister in prvak Desusa Karl Erjavec je v izjavi novinarjem po vrhu dejal, da bodo ukrepe sprejemali na podlagi ocenjenega položaja. Za zdaj računajo, da bo dogovor iz Bruslja spoštovan, če bo treba, pa bodo ukrepe zaostrili, je poudaril minister.

Od dogovora s Turčijo je odvisen dotok migrantov po balkanski poti

Ali se dogovor z mini vrha EU-Balkan spoštuje, bodo ocenili v prihodnjih dneh, sta pojasnila tako Erjavec kot minister za kmetijstvo ter prvak SD Dejan Židan.

Oba poudarjata tudi pomen akcijskega načrta s Turčijo, ki pa ima v nedeljo volitve. Zato računata, da se bo po volitvah bolj intenzivno pristopilo tudi k iskanju ustreznih rešitev s to državo. Od tega je odvisen dotok migrantov po balkanski poti, je poudaril Erjavec in obenem ocenil, da bodo migranti v prihodnjih dneh še prihajali v Slovenijo, naše službe pa se morajo temu ustrezno odzivati.

Z ovirami bi preprečili, da bi se migranti razpršili po celotni meji

Če se bo trenutno stanje nadaljevalo, želi Slovenija vzpostaviti vstopne točke, je ponovil Erjavec in spomnil, da dnevno prihaja k nam od 12.000 do 13.000 migrantov. Vendar oblasti ne želijo, da bi prišlo do njihove razpršitve po celotni meji. Zato bo treba postaviti ovire, za kar so različne tehnične možnosti, je spomnil Erjavec.

Če bodo zaveze implementirane, po mnenju Židana obstaja realna možnost, da bo begunski tok nadzorovan, da se bo zmanjšal in bo Evropa zunaj težav z migranti oziroma begunci. “Če se dogovor ne bo spoštoval, pa imamo na razpolago različne scenarije, tudi bolj črne,” je v izjavi novinarjem spomnil Židan, a poudaril, da Slovenija ni v izrednem stanju.

Zagotovil je še, da se bo Slovenija držala vseh pravil, ki se jih mora kot schengensko mejno območje, govora pa je tudi o uporabi različnih tehničnih sredstev na meji, če bo potrebno. “Cilj je, da je prihod beguncev v Slovenijo najavljen in nadzorovan, da se izvedejo vsi postopki v skladu s schengnom in da ljudem omogočimo prehod v želene države,” je pojasnil Židan in poudaril pomen finančne pomoči, ki jo bo prejela Slovenija od EU.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem po srečanju pojasnila, da koalicija pozdravlja in podpira ukrepe, sprejete v Bruslju, ter pričakuje implementacijo zavez v najhitrejšem možnem času. Nekatere bi se morale uresničiti že med tednom, je ocenila Kustec Lipicerjeva. Poudarila je zlasti vzpostavitev prepotrebnega sodelovanja pri reševanju težav z migracijskim tokom na ravni EU.

Kustec Lipicer: Referendum glede zakona o obrambi je skrajno neodgovorna in nedržavotvorna možnost

Kar zadeva sodelovanja Slovenske vojske na meji se v tem trenutku zaustavlja pri dopolnitvi zakona o obrambi, s katerim bi DZ na predlog vlade vojski lahko dal dodatna pooblastila za varovanje meje. Zbirajo se namreč podpisi za začetek postopkov za zahtevo referenduma glede zakona, ki ga je DZ sprejel minuli teden.

Kustec Lipicerjeva je spomnila, da po ustavni ureditvi ta možnost obstaja, “je pa v danih, izjemno zahtevnih razmerah, skrajno neodgovorna in nedržavotvorna”. O tem, ali bi DZ v skladu z ustavno ureditvijo na referendumskem področju lahko preprečil referendum, je povedala, da je to odločitev predsednika DZ Milana Brgleza. Kustec Lipicerjeva verjame, da bo odločitev v tem smislu tudi sprejel.

STA


Najbolj brano