Koalicija še ni razrešila vseh vprašanj glede Zavarovalnice Triglav

Koalicijski vrh je imel po besedah državnega sekretarja Metoda Dragonje temeljito razpravo o strategiji upravljanja državnih naložb in klasifikacije, vendar se še usklajujejo. Ocenjuje, da jim bo uspelo do četrtkove seje vlade. Odprti pa ostajata vprašanji razpršenega lastništva pri pomembnih naložbah in uvrstitve Zavarovalnice Triglav.

Metod Dragonja Foto: STA
Metod Dragonja Foto: STA

LJUBLJANA > “Še nekaj je odprtih tem. Danes tekom dneva še delamo, nekaj je tehničnih zadev, dve sta pa ključni vsebinski,” je novinarjem ob odhodu s srečanja koalicije povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. A so po njegovih besedah doseženi principi, kako te težave zapreti.

Premier Miro Cerar tudi želi, da bi dokument šel v sprejem na vlado koalicijsko usklajen, so po srečanju pojasnili koalicijski partnerji. Danes bo strokovna pojasnila in argumente glede strategije pripravila strokovna skupina, v kateri so predstavniki finančnega ministrstva in vseh treh koalicijskih partneric.

Desus podporo strategiji pogojuje z uvrstitvijo Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe. Tako kot SD tudi Desus zahteva, da se pri pomembnih naložbah, v katerih država obdrži kontrolni delež, kot pogoj zapiše razpršenost lastništva.

Kustec Lipicer: Odprta vprašanja so strokovna in politična

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer ocenjuje, da so . “So rezultat naših preteklih izkušenj, tako dobrih in slabih upravljanj, ter pozitivnih in negativnih izkušenj domače in tuje prodaje podjetij,” je pojasnila.

Pri tem, da je Zavarovalnica Triglav med pomembnimi in ne strateškimi naložbami, gre po besedah Kustec Lipicerjeve za argumente najboljšega možnega upravljanja s premoženjem, tako za državo kot državljane. Priznava, da so pri tem še določeni razkoraki, na katere bodo čez dan iskali pojasnila, v četrtek pa bo o tem pred sejo vlade vnovič razpravljala koalicija. Tako čakajo na dodatna pojasnila tudi glede razpršenosti lastništva pri pomembnih podjetjih.

Desus vztraja, da je Zavarovalnica Triglav med strateškimi naložbami

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša pričakuje, da bodo morda danes pozno popoldne ali v četrtek dopoldne prišli do zaključka. Premier želi usklajenost dokumenta. Vendar pa za zdaj Desus vztraja pri tem, da je Zavarovalnica Triglav med strateškimi naložbami, sicer verjetno ne bi mogli podpreti strategije, je pojasnil Jurša.

Desus po njegovih besedah skrbi, da se ne bi Zavarovalnica Triglav preimenovala, imajo pa še veliko drugih argumentov za to, da je ta zavarovalnica strateška naložba, kar nekaj argumentov. Ključen pa je možnost ustanovitve demografskega sklada.

Prav tako je ostalo odprto vprašanje uvrščenosti vodnega gospodarstva, je pa po besedah Jurše tudi predsednik vlade želel ta pojasnila. Na vprašanje, ali verjame, da bo vlada v četrtek dokument potrdila, Jurša ni odgovoril konkretno. “Odvisno, kakšen bo predlog,” je dejal.

Strategija bo olajšala upravljanje državnega premoženja

Prvak SD Dejan Židan je ocenil, da so koalicijski partnerji na vrhu, kjer so bili prisotni tudi nekateri ministri, naredili določen korak naprej. “Obstaja realna možnost, da bomo jutri dobili na koalicijsko srečanje že usklajeno gradivo, ki ga bo lahko obravnavala tudi vlada,” je dejal Židan.

Dogovorili so se, da v javnosti ne bodo komentirali podrobnosti pogajanj, dokler dogovor ne bo sklenjen. Klasifikacija državnih naložb po njegovem mnenju sicer ni “politično kupčkanje”, temveč strokovno usklajena odločitev.

“Prvič v zgodovini Slovenije bomo dobili dokument, ki bi ga potrebovali že nekaj desetletij nazaj in ki bo v imenu države opredelil strateška, pomembna in portfeljska podjetja. S tem bo bistveno lažje upravljanje državnega premoženja,” je dejal Židan.

Glede na pričakovan odnos nagrada ali slovo direktorjev

V strategiji pa bo definiran tudi pričakovan donos državnih naložb. Če bodo pričakovani donosi preseženi, bodo direktorji lahko dobili nagrado in bili pohvaljeni, v nasprotnem primeru pa bodo imeli možnost, da se poslovijo sami ali pa jih odslovi država preko nadzornih organov, je poudaril Židan.

Predsednika Desusa Karla Erjavca na srečanju koalicije ni bilo.

STA


Najbolj brano