Koalicija ima težave glede novih nadzornikov SDH

O spremembah v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) in glede predlogov za nove nadzornike Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki jih finančni minister Dušan Mramor danes predstavlja vladni ekipi, je pred sejo razpravljal tudi koalicijski vrh. Medtem ko je glede DUTB več složnosti, ima koalicija očitno težave glede predlogov strokovne komisije za nadzornike SDH. Vsaj za SD sta sporni dve imeni.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > Minuli teden so v medije pricurljala imena z ožjega izbora kandidatov za nadzornike SDH, ki ga je pripravila strokovna komisija.

To naj bi bili Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela), Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga ter nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Britanec Simon Walker.

Seznam je iz različnih razlogov sprožil kar nekaj kritik javnosti, minister Dušan Mramor pa je že napovedal, da bo izkoristil zakonsko možnost in seznam spremenil.

Vsaj SD ima po besedah vodje poslancev Matjaža Hana preveč dvomov v izbiro komisije. Za SD sta po njegovih besedah sporna Polenec in Podbevškova, pri čemer Han opozarja na navzkrižje interesov in postopke.

“Tudi policija je trkala na vrata,” je poudaril in ocenil, da glede na izbor komisije potem verjetno pade vse skupaj. Odločitev vlade je pričakovati danes, čeprav Han ne ve, kakšno natančno. Časnik Finance je sicer ta teden objavil nove neuradne informacije, po katerih naj bi se na seznamu po novem znašla vsaj ekonomist Bogomir Kovač (ta je v mandatu vlade Boruta Pahorja vodil vladni kadrovsko-akreditacijski svet) in prvi mož Elesa Aleksander Mervar.

Pričakovati je, da bo finančni minister po današnji seji vlade javnosti uradno obelodanil tudi predloge za nove neizvršne direktorje v DUTB ter druge predloge sprememb v DUTB. Vlada bo sprejela tudi stališče glede poročila računskega sodišča v zvezi s slabo banko, je po koalicijskem vrhu novinarjem pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Po njenih zagotovilih vrh koalicije s tem, s čimer se je seznanil danes, ni imel težav. A je končna odločitev na strani vlade, je dodala. Kot tri nova imena se omenjajo nekdanji predsednik uprave Kolektorja Stojan Petrič, nekdanji šef Ljubljanske borze in nekdanji nadzornik NLB Marko Simoneti ter finančnik Primož Karpe, trenutno med drugim nadzornik Gorenjske banke.

Podobno pravi Han. “Tu mora vsak prevzeti odgovornost in v tem primeru jo bo Mramor,” je dejal. Za SD je po njegovih besedah pomembno, da se naredi glede DUTB še kaj več kot predlaga nove neizvršne direktorje. Torej, da se še enkrat naredi vrednotenje prenosa premoženja, preveri plače in odgovori računskemu sodišču.

STA


Najbolj brano