Knjižničarji zaenkrat ne bodo stavkali

Stavke zaposlenih v knjižnicah za zdaj ne bo. Predsednik konference splošnih knjižnic v okviru sindikata Glosa Fredi Sirk po današnjem sestanku z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar ocenjuje, da na njeni strani obstaja pripravljenost na pogovore. V kratkem pa naj bi sledil nov sestanek v širši zasedbi.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Stavko, ki se je v zadnjih dneh omenjala kot resna možnost, prelagajo za nedoločen čas. Pričakujejo pa, da bo sestanek, o katerem so se danes dogovorili, še pred poletnimi dopusti. Kot je za STA pojasnil Sirk, naj bi za ta sestanek na obeh straneh zagotovili ustrezne sogovornike - na vladni poleg predstavnikov ministrstva za kulturo tudi ministrstev za finance in javno upravo.

V sindikatu po vzpostavitvi novega plačnega sistema opozarjajo na krivična nesorazmerja med plačami primerljivih delovnih mest in dejavnosti, predvsem na razlike znotraj plačne skupine G pri knjižničarjih. Ena od sprememb, ki jo željo, je ureditev napredovanj v nazive, ki zdaj niso poenotena.

Druga njihova zahteva pa je vezana na plačno skupino J. Kot je pojasnil Sirk, gre za spremljevalne poklice znotraj javnega sektorja, pri njih so to recimo knjigovez - manipulant ali mesta v tajništvih in računovodstvih, ki so močno podvrednotena.

Dogaja se, da imajo zaradi varčevalnih ukrepov na teh delovnih mestih enako ali celo manjšo plačo kot leta 2008, pravi Sirk in dodaja, da bi tem morali omogočiti dvojno napredovanje.

Knjižničarjev različnih stopenj je dobrih 900, s spremljevalnimi poklici pa je v knjižnicah približno 1150 zaposlenih.

STA


Najbolj brano