Knjiga, kopalke, kmetovanje, kolo ... in tudi kuhalnica

Primorski župani pravijo, da med letom skoraj nimajo prostega časa, zato si vsaj poleti vzamejo teden ali dva dopusta. Največ jih lahko srečamo na hrvaškem ali slovenskem morju. Nekateri pa radi poprimejo tudi za kuhalnico in kaj skuhajo, so nam zaupali.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik rad peče ribe. Foto: Osebni Arhiv
Ankaranski župan Gregor Strmčnik rad peče ribe. Foto: Osebni Arhiv

PRIMORSKA > Župane smo še prosili, če lahko bralcem pošljejo še fotografski pozdrav z dopusta in nekateri so se z veseljem odzvali. Nekaterih županov nismo uspeli ujeti, ker so ravno te dni “izklopljeni” na dopustu. Tistim redkim izjemam, ki svojim volilcem nikakor niso želeli izdati prav ničesar o svojem dopustu, pa svetujemo, naj gredo še malo na dopust, saj ga očitno potrebujejo.

Za novogoriškega župana Mateja Arčona je poletje čas, ko se lahko vsaj nekaj dni v celoti posveti tistemu, za kar mu sicer med letom zmanjkuje časa. “Brez morja ne gre, zato sem tudi letos z družino počitnikoval v kampu na Pagu. Kuhanje me sprošča in ker mi za to doma zmanjkuje časa, sem dopust izkoristil za to mojo strast. Večerni sprehodi, otroške vragolije na 100 in en način, lovljenje rib na pomolu, branje, tek, dobra družba, pihanje svečk na torti, vse to so 'sestavine' letošnjega dopusta,” pravi Arčon. Poleti se sicer z družino večkrat odpravi na krajše izlete v naravo, več časa je tudi za druženje s prijatelji ob žaru. “V poletnih večerih doma pogosto igramo družabne igre in se ob tem neizmerno zabavamo, saj gre za čisto pravo tekmovanje med družinskimi člani,” nam je še zaupal Arčon.

Mlekuž si je Kanin ogledal s padala

Odkar je postal bovški župan, je Valter Mlekuž, kot sam pravi, pozabil na besedo dopust, saj je pred skoraj dvema letoma ob prevzemu funkcije takoj zagrizel v reševanje smučišča Kanin. “Privoščil sem si le kakšen prost dan, redke proste urice pa najraje prebijem z družino, pri čemer mi življenje polepša predvsem moja mala vnukinja. Moj hobi je bil vse življenje nogomet, zdaj pa, ko le utegnem, po naši prelepi dolini prekolesarim po nekaj kilometrov. Pred dnevi sem s 4000 metrov skočil s padalom. Če mi bo v septembru vendarle uspelo znova spoznati tudi besedo dopust, bom odšel na našo obalo, ki je zame najlepša,” pravi Mlekuž.

Prvi mož Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk jeletos z družino, kot že nekaj let zapored, dopust preživel na hrvaškem otoku Korčula. “Med letom je prostega časa zelo malo, saj se med drugim udeležujem raznih javnih prireditev in družabnih dogodkov, tako med tednom kot med vikendi, ki tudi sodijo med 'delovne obveznosti'. Če se le da, pa z družino izkoristimo praznične dni in si skoraj vsako leto ogledamo katero od večjih mest v bližnjih državah,” pravi.

Mužič, na kmetiji je lepo

Briškemu županu Francu Mužiču mnogi prijatelji, znanci in predvsem sodelavci očitajo, da si ne zna vzeti dopusta. “Že nekaj let, moram priznati, nisem koristil daljšega dopusta, pri tem mislim na več kot tri, štiri dni skupaj. Moj najdaljši dopust je bil že pred leti, ko sem za 20 dni šel na obisk k sorodnikom v Venezuelo. Po naravi nisem človek, ki rad potuje in ki je odsoten od doma in službe. Pri meni velja načelo: povsod je lepo, a najlepše je doma. Največja sprostitev je zame v prostem času delo na kmetiji, v naših vinogradih. Tu si naberem dovolj energije že prek vikenda, če je le ta prost,” razlaga Mužič.

Kobariški župan Robert Kavčič je letos z družino letoval na Cresu, kjer so za deset dni najeli mobilno hiško blizu morja. “Preživeli smo ga aktivno, saj sta moji štiriletni hčerki neizmerno uživali v morju. Vzel pa sem si tudi čas za počitek in branje, za kar med letom pogosto zmanjka časa. Zame je vsak dopust, ki ga preživim v družbi mojih najbližjih, idealen. Vzamemo si čas en za drugega, kar se mi zdi najbolj pomembno, saj smo med letom vsi polno zasedeni in časa, ki bi ga preživeli vsi skupaj, pogosto primanjkuje,” pravi Kavčič, ki ima sicer zelo malo časa za oddih, saj skupaj z ženo vodita restavracijo, v kateri preživlja svoj “prosti čas”.

Župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar že nekaj let dopustuje v Dalmaciji, blizu kraja Ražanj, kjer je tudi letos z družino preživel dva brezskrbna tedna. “Navdušujejo me lepo okolje in morje, predvsem pa dobra volja in prijaznost tamkajšnjih domačinov,” pravi.

Brez morja ne gre

Kanalski župan Andrej Maffi je dopust preživel z ženo na Krku, na samem, v miru, kjer si je en teden polnil baterije, nato pa še en teden pri sorodnikih v Poreču. Aktivne počitnice niso zanj, na dopustu uživa v branju knjig in kuhanju. Najbolje mu uspeta pasulj in golaž, sicer pa običajno o tem, kakšna bo jed, odloča hladilnik. “V lonec dam tisto, čemur bo potekel rok trajanja, in tako je jed, ki ji pravimo bosanski lonec, vsakokrat drugačna,” se pošali. V enem tednu je na dopustu prebral kar tri knjige. Prva je bila ljubezenska zgodba, druga o letalu boeing 747, tretja pa o drugi svetovni vojni, nam je še zaupal. Sicer pa prosti čas poleti preživlja doma v coklah, “konotjeri” in kratkih hlačah, brez telefona, in v taki opravi obrezuje živo mejo, ruva plevel ali prižiga žar.

Tolminski župan Uroš Brežan je poletni dopust, kot že nekaj zadnjih let, z družino preživljal v Lovranu. “Naša najbolj pogosta aktivnost je bila čofotanje v morju z otrokoma in odkrivanje njima primernih plaž, ki jih v tistem delu Kvarnerskega zaliva ne manjka. Vrhunec dopusta je bil dvodnevni obisk tolminskih tabornikov v Fiorinih na drugem koncu Istre,” razlaga. Prosti čas, kolikor ga je, poskuša posvetiti otrokom ali nameniti za športne aktivnosti, kot sta tenis ali kolesarjenje, pa tudi dobre knjige se ne brani. “Prileže se tudi obisk kakšnega od tolminskih festivalov, kar pa že ni več samo prostočasna aktivnost,” pristavlja.

Bossman čaka november

Izolski župan Igor Kolenc se je pravkar vrnil z družinskega dopusta na Hrvaškem, več od tega pa se iz njega ni dalo izvleči. Tudi koprski župan Boris Popovič je bil tokrat kratek: “Nema odmora, dok traje obnova.” Ni dopusta, dokler traja obnova, torej. Kaj tako nujno obnavlja sredi poletja, ni napisal.

Med tistimi, ki poleti, ko je glavna turistična sezona, ne more na dopust, je župan najbolj turistične občine, piranski Peter Bossman. “Poletni meseci so v Občini Piran zelo delovni, čas za počitek navadno pride šele proti koncu leta. Tudi letošnje poletje bom tako preživel v naši občini,” pravi Bossman. Pravi, da o dopustu niti sanja še ne, saj se bo to zgodilo šele novembra. “Se pa bom razveselil hladnejših dni, ki so najbolj primerni za trenutke, ki jih preživim z družino v rodni Gani,” je povedal.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik ni na dopustu, dneve preživlja delavno, zakopan v občinske projekte, “ki so po zakonu vezani na jesenske roke”, a vendar uspe pobegniti od računalnika na vrt, k domačemu žaru. “Kulinarika na prostem je dobrodošla popestritev prostega časa in tako marsikdaj okoli naše hiše zelo lepo diši. Peka rib na žerjavici je vedno izziv, kuhanje golaža iz govejih repov pa užitek. Ker jedcev na našem vrtu nikoli ne manjka, družno ližemo prste,” opiše svoje poletne dni ljubitelj dobre hrane. Družina je kljub natrpanim urnikom uspela obiskati babico v Lučah ob Savinji ter se podala na izlet v Logarsko dolino. Barka pa potrpežljivo čaka, kdaj ji bo Gregor Strmčnik dvignil jadra. Čeprav se mu zdi, da mu bo to uspelo šele prihodnje poletje, mu pogled, med pisanjem za Primorske novice, skozi okno nenehno beži na morje, tja zadaj, za Piran. “Zgodnje jesenski vetrovi so za jadranje po Jadranu najboljši ...,” pove ankaranski župan.

Adrenalin na Balkanu

Postojnski župan Igor Marentič si je za letošnje leto rezerviral dva tedna dopusta. Prvi teden je jadral v srednji Dalmaciji, drugi teden pa z avtomobilom obiskal Črno goro in nazaj grede še Bosno in Hercegovino. “Kanjoninga si nisem privoščil, zato sem pa nekajkrat izkoristil ZipLine na reki Tari, kamor se bom prav gotovo vrnil na rafting,” je povedal Marentič. Med dopustom svojih županskih obveznosti ni povsem opustil: “Seveda sem bil stalno v stiku z občinsko upravo in s težavami, ki so mi jih zaupali občani. Telefon je nujno zlo, tudi na dopustu.” Za Marentiča je idealen dopust aktiven, adrenalinski dopust. “Nikakor ne prenesem pasivnosti, poležavanja,” poudarja.

Med dopustom je bila aktivna in v stiku s svojimi sodelavci tudi hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek. Dopust si že 25 let privošči v začetku julija. Teden dni je z družbo kolesarila po jadranskih otokih in en teden preživela z bratovo družino v Ražancu v severni Dalmaciji. “Na dopustu sem brala knjige, ker med letom za to nimam vedno časa, kolesarila, kuhala, plavala in se sončila. Kar pač rada počnem. Vendar pa brez službenega telefona in računalnika ne grem nikamor. Dnevno sem spremljala dogajanje v občini,” dodaja Likavčeva.

Komenski župan Marko Bandelli tako kot vsako leto proste dni preživlja z družino na otoku Pagu, na svojem facebook profilu je objavil, da v kampu Šimuni. Med dopustom ni ne zidal, ne kuhal marmelade, niti se ni šel kanjoninga. Ker je proste dni porabil za posel: “Imam svoja podjetja, zaradi tega na dopustu tudi delam. Pripravljal sem še novo strategijo digitalizacije veleprodaje. Obenem sem pripravljal jesenski terminski plan dela in investicij za Občino Komen.” Ves čas je bil tudi v stiku z občinskim dogajanjem. Za Bandellija je idealen dopust, če naredi malo samorefleksije, pregleda rezultate preteklega dela in pripravi novosti in konstruktivne pristope za podjetja in občino.

Novinarji PN


Najbolj brano