Janković: Pogodba se lahko vedno prekine, dokler delnice niso plačane

Predsednik PS Zoran Janković je danes napovedal, da bo, če bo Mercator res prodan Agrokorju, storil vse za ohranitev delovnih mest v Sloveniji. Dokler delnice niso plačane, pa se pogodba vedno lahko prekine, čeprav prodajalci Mercatorja s tem tvegajo tožbo Agrokorja, je na novinarski konferenci ocenil nekdanji predsednik uprave Mercatorja.

V Sindikatu kmetov Slovenije se bojijo, da bo imela prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju katastrofalne posledice za slovenske kmete Foto: Dejan Mijovic
V Sindikatu kmetov Slovenije se bojijo, da bo imela prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju katastrofalne posledice za slovenske kmete Foto: Dejan Mijovic

LJUBLJANA > Mercator bi moral ostati v slovenski lasti, je danes poudaril Janković. Na vprašanje, zakaj prodaje največjega slovenskega trgovca ni preprečil v času, ko je njegova stranka vodila vlado, pa je dejal, da "smo v tej vladi imeli take neoliberalce, ki bi vse prodali, tudi državo, če bi se dalo".

Če se bo prodaja Mercatorja zaključila s plačilom dogovorjene kupnine ter nato objavo prevzemne ponudbe po isti ceni tudi ostalim delničarjem, v DL to ocenjujejo kot pozitivno novico. To bi po njihovem jasno kazalo, da smo tudi v praksi stopili korak stran od nacionalno-interesnih pravljic, je dejal poslanec DL Marko Pavlišič. S temi bi se približali realni ekonomiji, ki zagotavlja rast in razvoj v državah zahodne Evrope, je dodal.

Janković: Mercator je bil prodan leta 2005 na sestanku pri takratnem premierju Janezu Janši

Janković je dejal, da ga je zadnje dni "pošteno sram, ko vidi protikandidate, ki imajo polne usta Mercatorja, o njem pa vedo le toliko, da so v njem nakupovali". Če drži, da je Agrokor dosegel dogovor, je to zanj, kot je dejal Janković, tragičen dan, cena 86 evrov za delnico pa sramotno nizka.

Spomnil je, da je bil Mercator prodan leta 2005 na sestanku pri takratnem premierju Janezu Janši, in sicer, kot je ocenil Janković, zaradi vpliva v časopisni družbi Delo. "Tisti, ki so bili takrat v vladi, so očitno takrat soglašali s prodajo Mercatorja, medtem ko ji danes nasprotujejo," je dodal.

Bratuškova je ob današnji informaciji, da so Agrokor in prodajalci Mercatorja tik pred zaključkom transakcije, poudarila, da je družbo "prodala vlada Janeza Janše na način, na kakršen je to naredila". Postopki prodaje, kot jih zdaj vodijo banke, se torej po besedah odhajajoče premierke niso začeli pod njeno vlado, ampak pod Janševo. Ponovila je, da kupoprodajne pogodbe ni videla. "Kar sem lahko naredila, sem naredila. Zahtevala sem, da so te zaveze v pogodbi vključene. Če bo do tega posla prišlo, bo minister za gospodarstvo Metod Dragonja naslednji teden poklical nove lastnike in od njih zahteval enako," je napovedala Bratuškova.

Janković: Ne prodaje Mercatorja, ne prodajte Telekoma Slovenije in ne Zavarovalnice Triglav

V primeru, da kupnina za Mercator ne bo plačana, pa Janković, če bo vodil vlado, prodaje Mercatorja ne bo dopustil. "Ne prodaje Mercatorja, ne prodajte Telekoma Slovenije in ne Zavarovalnice Triglav," je poudaril predsednik PS.

Janković ima sicer prek družbe KLM še vedno majhen delež v Mercatorju, ta pa bo njegovem mnenju na koncu zagotovo prodan, saj so bile omenjene delnice zastavljene za posojilo pri banki, čeprav jih ta še ni zasegla.

Na vprašanje, ali se bo udeležil nedeljskega protestnega shoda, ki naj bi se v popoldanskih urah odvijal pred Mercatorjevim trgovskim centrom v Šiški, pa je Janković dejal, da so ga povabili, da naj pride, sam pa bo, če bodo to "njegovi sodelavci" želeli, na shod tudi prišel. Vendar pa Janković ne ve, kdo je organizator shoda, ki še ni bil prijavljen.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so nad skoraj že zapečateno prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju ogorčeni. Opozarjajo na katastrofalne posledice prodaje za slovensko gospodarstvo in za zaposlene. V prodajnih pogodbah zavez o neodpuščanju delavcev ni, so zavrnili navedbe premierke Alenke Bratušek. "Zgodilo se je tisto, kar se ne bi smelo zgoditi," je o prodaji Mercatorja poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Prepričan je, da bo "za nekaj 100 milijonov evrov" uničenih na tisoče delovnih mest. "Gre za projekt reševanja Agrokorja na račun Mercatorja, za izčrpavanje," je poudaril in dodal, da bodo pravo kupnino plačali zaposleni v Mercatorju in drugi zaposleni v kmetijski in živilskopredelovalni industriji.

Židan: Gre za najhujšo obliko tajkunskega prevzema

V stranki SD način prevzema, kot se dogaja v primeru Mercatorja, razumejo kot "najhujšo obliko tajkunskega prevzema", je danes ocenil predsednik stranke Dejan Židan. Prodaja Mercatorja Agrokorju je napačna odločitev tako za Slovenijo kot za delovna mesta in za vso prehransko industrijo, ki daje do 100.000 delovnih mest, je prepričan.

"Včeraj se je zgodil Helios, danes se dogaja Mercator, v bodoče želijo, da se dogaja Telekom, Aerodrom in razprodaja še nekaterih drugih podjetij. To je brezglavi način," pravi Židan.

SLS: Prodaja Mercatorja je vzorčen primer, kako se ne prodaja gospodarske družbe

Postopek prodaje Mercatorja bi morali po mnenju SLS že "zdavnaj razveljaviti in ga začeli znova, pod spremenjenimi pogoji bi se zagotovo našli tudi ustreznejši interesenti na strani kupcev. Prodaja Mercatorja je vzorčen primer, kako se ne prodaja gospodarske družbe," so v odzivu na prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju poudarili v SLS.

Kot so zapisali v stranki, je problem Agrokorja kot kupca predvsem njegova vprašljiva kapitalska ustreznost oziroma sposobnost financiranja takšnega nakupa in zagotavljanje nadaljnjega razvoja. Druga težava pa da je njegov poslovni model, ki v svojo prodajno verigo aktivno vključuje tudi prehranske izdelke predelovalnih in proizvodnih podjetij v njegovi lasti.

"Na te grožnje o izrinjanju slovenskih dobaviteljev sicer lahko Slovenke in Slovenci zelo jasno odgovorijo kot kupci in tudi v nadalje zahtevamo slovenske izdelke na Mercatorjevih policah. V trenutni konkurenci na trgu si preprosto noben trgovec ne more privoščiti, da bi s polic umikal izdelke, ki jih kupci želijo," so poudarili.

NSi: Prodaja Mercatorja učni primer slabega vodenja in slabih političnih odločitev v času levih vlad

Prodaja Mercatorja Agrokorju je učni primer slabega vodenja in slabih političnih odločitev, do katerih je prihajalo v času levih vlad, se na skorajšnjo prodajo Mercatorja odzivajo v NSi. Škoda, ki jo je vladajoča politika v vseh teh letih povzročila z nasprotovanjem prodaji Mercatorja, po zadnjih ocenah znaša kar 280 milijonov evrov, pravijo.

Namesto cenenega populizma je po mnenju NSi potrebno odgovorno in preudarno nadaljevati s privatizacijo podjetij v državni lasti. A to naj se stori tako, da privatizacija ne bo škodljiva za zaposlene in poslovne partnerje, podjetjem pa se bo zagotovilo odgovorne lastnike in možnosti za nov preboj, so izpostavili.

Vsakršno javno moraliziranje, "kot se ga te dni gredo nekatere vladne stranke", je tako prepozno in nepotrebno, pravijo v NSi. V času, ko so bili v vladi, so namreč v rokah imeli škarje in platno za drugačne rešitve, pa tega niso izkoristili. Ob tem pa so se žal prepogosto vzpostavljala t. i. omrežja, "ki so na vse pretege zavirala vsakršno prodajo in se sklicevala na nacionalni interes, podjetja v državni lasti pa uporabljala za svoj bankomat," dodajajo.

Desus: Agrokor ni kupec, ki bi bil perspektiven za razvoj Mercatorja

Predsednik Desus Karl Erjavec je tik pred zaključkom transakcije pri prodaji Mercatorja spomnil, da so v stranki prodaji te družbe ves čas nasprotovali. Nasprotovali pa so, ker se je pokazalo, da se posel vodi izjemno netransparentno in ima lahko zelo hude posledice za sistem, zaposlene in slovenske dobavitelje, je dejal v izjavi.

Slovenski dobavitelji lahko namreč ostanejo brez dela in brez možnosti za prodajo svojih izdelkov, je zaskrbljen Erjavec. Obenem se jim Agrokor ne zdi kupec, ki bi bil perspektiven za razvoj Mercatorja, saj ima sam težave.

V SDS težko komentirajo podrobnosti prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, ker ne poznajo konkretnih zavez iz pogodbe. "Upamo in pričakujemo pa, da se bo novi lastnik obnašal odgovorno, kar zajema skrb za zaposlene, skrb za dobavitelje in skrb za okolje," so v SDS zapisali v odzivu na prodajo največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju.

Kmetje se bojijo katastrofe

V Sindikatu kmetov Slovenije se bojijo, da bo imela prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju katastrofalne posledice za slovenske kmete. “Izgubili bodo kmetje, delavci in predelovalna industrija, vsi bomo izgubili,” je poudaril predsednik sindikata Anton Medved. Najbolj jih skrbi, da bo Agrokor s polic umaknil njihove proizvode.

“Bojimo se, da bomo izgubili najboljšega trgovca, ki je zelo pomemben za naše ljudi,” je še povedal Medved in dodal, da je na Mercator neposredno vezanih 100.000 družin. “Z vsemi štirimi smo proti prodaji, vendar kot vidimo, neuspešno,” je še dejal.

V sindikatu so razočarani, ker je v domače okolje prišel tuj kapital in speljal najboljša delovna mesta. Medved je pojasnil, da bo v nedeljo pred Mercatorjem v Šiški potekala prireditev, na katero bodo prišli neodvisni sindikati in sindikati delavcev trgovine, tam pa bodo slovenski javnosti povedali, kaj se dogaja.

STA


Najbolj brano