Klemenčič ne namerava odstopiti

Pri poročilu o nadzoru nad premoženjskim stanjem politične elite so se v KPK po besedah tedanjega predsednika danes pa pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča zavedali, da hodijo po zelo spolzkem terenu. "Delali smo skrbno, v najboljši veri, odločitve so bile kolektivne," je v pogovoru za TV Slovenija poudaril minister, ki ne namerava odstopiti.

"Delali smo skrbno, v najboljši veri, odločitve so bile kolektivne," je v pogovoru za TV Slovenija poudaril Goran Klemenčič. Foto: STA
"Delali smo skrbno, v najboljši veri, odločitve so bile kolektivne," je v pogovoru za TV Slovenija poudaril Goran Klemenčič. Foto: STA

LJUBLJANA > Ko so na KPK začeli z nadzorom nad premoženjskim stanjem slovenske politične elite, so se po njegovih besedah "zavedali, da hodijo po zelo spolzkem terenu". Delati so morali po zakonu, ki je bil po njegovi oceni dvoumen, obenem pa na tem področju do tedaj ni bilo pravne prakse. "Delali smo skrbno, v najboljši veri. Odločitve so bile kolektivne," je v pogovoru za TV Slovenija dejal minister in izpostavil, da je v senatu sedela tudi doktorica kazenskega prava.

Vrhovno sodišče je minuli teden odpravilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju prvaka SDS Janeza Janše, ki je pred dvema letoma znatno vplivalo na padec Janševe vlade. Komisijo je tedaj vodil Goran Klemenčič, ki je danes pravosodni minister. Janša je v odzivu na odločitev sodišča že izrazil pričakovanje, da bo pravosodni minister odstopil s položaja. Klemenčič pa je svoje poglede na svoje tedanje ravnanje prvič predstavil danes v pogovorih za TV Slovenija in Pop TV.

Ko so poročilo javno objavili, so se vsule pritožbe, vendar pa je komisiji pritrdilo kar šest različnih odločitev sodišč. Senat vrhovnega sodišča je zdaj odločil drugače, kar je po njegovih besedah "treba spoštovati. To je pravna država, to je stvar instančnega sojenja," je pojasnil. Na podoben način je Klemenčič odgovoril tudi na vprašanje, kako je mogoče, da so storili tako hudo postopkovno napako.

Po njegovih besedah "ne v Sloveniji in ne v svetu ni sodnika, tožilca, policista, ministra ali poslanca, katerega odločba ne bi bila kdaj spoznana za protiustavno". In tako je bilo tudi v njihovem primeru, je dejal in zatrdil, da še vedno stoji za odločitvami, ki so jih sprejeli takrat.

Iz navedenih razlogov Klemenčič ne namerava odstopiti. Mediji in javnost so mu v preteklosti očitali, da je odstopil prehitro, to pot pa tega ne namerava storiti, tudi zato, ker jih "čaka še veliko dela". Če ga bo k odstopu pozval predsednik vlade Miro Cerar ali DZ, pa "bom seveda to brez vprašanja sprejel".

Pravosodni minister je še potrdil, da je s premierjem že govoril po telefonu, a natančneje vsebine ni pojasnjeval. S Cerarjem naj bi se na to temo sicer sešel tudi v ponedeljek.

STA


Najbolj brano