Klemenčič: Zaradi zastaranja Patrie ni treba nikomur odstopiti

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je v predstavitvi enoletnega dela ocenil, da so naredili veliko. Med glavnimi dosežki je izpostavil 12 zakonov s področja pravosodja, ki jim jih je uspelo pripraviti in jih je sprejel tudi DZ. Na splošno ocenjuje, da razmere v sodstvu niso tako slabe, da bi se nad njega “spravili z ognjem in mečem”.

Goran Klemenčič Foto: STA
Goran Klemenčič Foto: STA

LJUBLJANA > Po oceni Gorana Klemenčiča so se do zdaj zlasti dobro obnesle spremembe zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, s katerimi so predsednikom sodišč v večji meri omogočili predodeljevanje sodnikov na bolj obremenjena sodišča. “Z veseljem ugotavljam, da se je ta rešitev prijela,” je dejal.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič se je na današnji novinarski konferenci odzval tudi na zadevo Patria. Na vprašanje, ali bi moral zaradi zastaranja zadeve odstopiti kdo z vrha pravosodja, je odgovoril, da ne. "S tem namreč porušimo celotno logiko instančnega sojenja," je dejal. Klemenčič se, kot je dejal, zaveda, da primer Patria ni navaden primer, "čeprav bi z očmi prava moral biti. Ampak dokler ni izkazano, da je kdorkoli zlorabil svojo funkcijo v tem primeru, razloga za odstop ni," je dejal. Po Klemenčičevih besedah je sicer možno, da se bo kdo z vrha pravosodja zaradi primera Patria odločil za odstop zaradi simbolnih razlogov, a tudi to bi bila po njegovem lahko "zelo nevarna praksa". "Poceni pozivi k temu, naj odgovorni odstopijo, se lahko zgodijo v katerem koli primeru. Parlament bi bil prazen, če bi vsi poslanci, ki so že kdaj dvignili roko za zakon, ki je bil pozneje na ustavnem sodišču razveljavljen, odstopili. Da o vladah ne govorimo," je dejal. Bo pa po njegovem zadevo, ko bo pravnomočna, kljub temu treba pogledati, "a ne z vidika, ali je kdo kriv ali nedolžen, ampak z vidika, kako so bila opravljena vsa procesna dejanja in ali so vsi opravili domačo nalogo. In to bi bilo treba narediti pri vseh velikih primerih," je poudaril.

Pomembna se mu zdi tudi novela zakona o izvršbi in zavarovanju, s katero “smo nekoliko bolj zaščitili osebno dostojanstvo oseb” na način, da je onemogočena izvršba na neto minimalno plačo.

V zadnjem letu se je po njegovih besedah povečalo število pravosodnih policistov, tudi na tožilstvu bodo prihodnji teden zaposlili 30 novih tožilcev, kar je največ zaposlitev naenkrat na tožilstvu v zadnjih 20 letih. Na dobri poti naj bi bila tudi izdelava tako imenovanega pravosodnega Supervizorja.

Na splošno Klemenčič ocenjuje, da razmere v sodstvu niso tako slabe, da bi se nanj “spravili z ognjem in mečem”. To po njegovih besedah dokazujejo tudi sodni zaostanki, ki se zmanjšujejo: “Ne tako hitro, kot bi si želel jaz, in verjetno tudi javnost, vendar se zmanjšujejo,” je dejal.

Tudi za v prihodnje je optimist, posebej, ker naj bi pravosodje po dolgem času v proračunu dobilo nekoliko več denarja.

STA


Najbolj brano