Klemenčič: Obrazložitev DTS skopa, Fišer bo težko opravljal svoje delo

Državnotožilski svet (DTS) je svojo odločitev glede ravnanja generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja v zadevi Škrlec obrazložil zelo skopo, je na novinarski konferenci po seji vlade ocenil pravosodni minister Goran Klemenčič.

Goran Klemenčič Foto: STA
Goran Klemenčič Foto: STA

LJUBLJANA > Minister Goran Klemenčič meni, da bo Zvonko Fišer težko opravljal svoje delo, “ampak samo na njem je, da se do tega opredeli in se odloči”.

Klemenčič je na novinarski konferenci spomnil, da je DTS edini pristojni organ za predlaganje razrešitve generalnega državnega tožilca. Njegovo odločitev morajo zato spoštovati vsi, ne glede na to, kaj si o njej mislijo. Če pa bi minister imel možnost poziva k odstopu, bi to storil.

In čeprav se Klemenčiču ne zdi primerno, da on kot minister polemizira z DTS, je spomnil, da je imel pred odločitvijo DTS zgolj eno pričakovanje - da bo DTS svojo odločitev, kakršna koli bo, dobro obrazložil. A to se po njegovem ni zgodilo.

Skopa presoja

Na vprašanje ministru, ali ima vtis, da je DTS v celoti sledil argumentom Fišerja, je Klemenčič odgovoril, da verjame, da je bil DTS pred težko nalogo in da je dolgo in podrobno razpravljal o zadevi. A je hkrati dodal, da obrazložitev, ki jo je dobil, tega žal ne kaže, saj je kratka, na treh straneh, od tega je le ena stran vsebinske obrazložitve. DTS je poklical generalnega državnega tožilca na zagovor in se odločil, da mu v celoti verjame, kar je legitimno, pravi Klemenčič.

Tudi sama presoja je bila za ministra izjemno skopa. DTS se je namreč “proti pričakovanjem” omenil le na ugotavljanje enega samega dejstva, zato se ni opredelil do ugotovitev drugih državnih organov, niti do Fišerjevega ravnanja po objavi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Razprava je bila namreč v vmesnem času izjemno polemična in spolitizirana. Tudi Fišerjeva razprava je bila po besedah Klemenčiča neprimerna in nedostojna ter deloma spolitizirana. Sam namreč ne pristaja na Fišerjevo stališče, “da je vsako dajanje mnenja o generalnem državnem tožilcu avtomatično pritisk nanj”.

Zakonodaje ne bodo spreminjali zaradi enega človeka

Za Klemenčiča je nesporno, da so nekateri politiki prestopili mejo primernega, vendar je ob tem spomnil na 80. člen zakona o državnem tožilstvu, ki med kršitve državnotožilske dolžnosti uvršča tudi neprimerno, nedostojno ali žaljivo obnašanje ali izražanje v zvezi z opravljanjem državnotožilske službe ali zunaj nje. Fišer pa je v razmerju do KPK za Klemenčiča storil prav to.

Obenem je Klemenčič poudaril, da je kršitev zakona v Fišerjevem primeru doslej ugotovilo že pet institucij. Ker je Fišer že sporočil, da ne namerava odstopiti, Klemenčič sicer zagotavlja, da bodo sodelovali korektno in profesionalno. Kot pravi, noben sistem ne sme bit talec enega človeka. “Napake enega človeka ne pomenijo omalovaževanje celega sistema, prav tako pa si uspehov sistema, in na tožilstvu so, ne more pripisovati en človek,” je še poudaril minister.

Pri vprašanju spremembe državnotožilske zakonodaje je ponovil stališče, da se v njegovem mandatu zakonodaja ne bo spreminjala zaradi enega človeka. Se bodo pa že letos lotili vprašanja imenovanja in vzpostavljanja odgovornosti pravosodnih funkcionarjev. Sistem je zdaj za različne funkcionarje različen, zato je treba po ministrovem mnenju vzpostaviti bolj pregleden sistem.

STA


Najbolj brano