Klavdija Markež nova ministrica za izobraževanje

Poslanci so nocoj s 46 glasovi za in 16 proti za ministrico za izobraževanje, znanost in šport izvolili dosedanjo poslanko SMC Klavdijo Markež. Markeževa bo na ministrski funkciji nasledila Stanko Setnikar Cankar, na njen poslanski stolček pa prihaja Dušan Radič.

Klavdija Markež Foto: STA
Klavdija Markež Foto: STA

LJUBLJANA > Klavdija Markež je že prisegla pred državnim zborom in tako postala del vladne ekipe premierja Mira Cerarja. Po zaprisegi se je zahvalila za zaupanje. Kot je dejala, se zaveda, da je odgovornost, ki so jo položili na njena ramena, neizmerna, verjame pa, da bo prevagal “razum, konsenz, socialni dialog in nenazadnje srce”.

Življenjska pot Markeževe, ki je pred nastopom poslanske funkcije lani poleti več let vodila Ljudsko univerzo Ptuj, krajši čas pa je delovala v gospodarstvu, je po mnenju Cerarja pokazatelj, da gre za ustrezno osebo za ta pomemben resor. “Verjamem, da bo sledila in na svojem področju dopolnjevala politike te vlade,” je še dodal na današnji predstavitvi predloga v DZ.

Opozicijski poslanci so v današnji razpravi o Markeževi kot kandidatki za ministrico pod vprašaj postavili njene politične in strokovne izkušnje, več kritik so izrazili tudi na račun njenih nejasnih stališč glede posameznih vprašanj. Koalicijski pa so prepričani v njeno menedžersko veščino, ki je pomembna za vodenje resorja.

Poslanci so opozorili na težave, s katerimi se bo morala soočiti po nastopu funkcije. Tako iz opozicijskih kot koalicijskih vrst je bilo slišati pričakovanja, da se bo lotila urejanja honorarjev v javnem sektorju, zaradi katerih je odšla Stanka Setnikar Cankar.

Jasno so izrazili tudi pričakovanja ureditve financiranja zasebnih osnovnih šol. Medtem ko nekateri zagovarjajo enako financiranje javnih in zasebnih, drugi pričakujejo, da bo bodoča ministrica zaščitila javno šolstvo.

Poleg soglasne podpore koalicijskih poslancev so kljub kritikam tudi v opozicijskih ZaAB in NSi že v razpravi o predlogu kandidature napovedali, da ne bodo glasovali proti. So pa nasprotovanje Markeževi izrekli v SDS in ZL.

Premier Cerar je Markeževo na čelo šolskega resorja predlagal po tem, ko je sprejel odstop njene predhodnice zaradi razkritja visokih honorarjev, ki jih je prejemala ob delu na fakulteti.

Markeževo bo na njenem dosedanjem mestu v poslanskih klopeh nadomestil Dušan Radič. Kot so pred nekaj dnevi zapisali na spletnih straneh SMC, se je Radič, ki bo mandat predvidoma nastopil v začetku prihodnjega tedna, na seji poslanske skupine že predstavil bodočim kolegom. Radič je na lanskih predčasnih volitvah kandidiral v okraju Murska Sobota, po izobrazbi je ekonomist, po poklicu komercialist, v lokalnem okolju pa poznan tudi kot satirik.

STA


Najbolj brano