Kitajska inšpekcija v Sloveniji preverja mlečne obrate

Kitajski inšpektorji so začeli danes v Sloveniji pregledovati proizvodne obrate za mleko in mlečne izdelke. Preverili bodo, ali izpolnjujejo standarde za izvoz mleka in mlečnih izdelkov na Kitajsko. Delo bodo zaključili v sredo, so povedali na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Fotografija je simbolična. Foto: Neva Blazetič
Fotografija je simbolična. Foto: Neva Blazetič

LJUBLJANA > Kitajska s svojo zakonodajo predpisuje standarde za mleko in mlečne izdelke. Med drugim določa obvezen predhodni inšpekcijski pregled obratov, ki želijo izvažati mleko in mlečne izdelke na njihov trg. Ta pregled mora opraviti kitajska inšpekcija, so pojasnili na upravi za varno hrano in dodali, da bodo od rezultatov pregleda odvisni nadaljnji postopki.

Slovenija na Kitajsko izvaža tudi hmelj in mineralno vodo, v to skupino pa želijo dodati še mleko in mlečne proizvode ter meso in mesne izdelke.

Sredinega sestanka ob zaključku obiska predstavnikov kitajske agencije za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno se bo udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki si veliko obeta od sodelovanja s Kitajsko. To bi lahko bila namreč rešitev v primeru morebitnih viškov mleka ob ukinitvi mlečnih kvot, ki se v EU obeta 1. aprila.

“Na področju prehrane trenutno na Kitajsko še vedno izvažamo največ vina. Če ga pred dvema letoma skoraj ni bilo, ga je bilo nato 300.000 litrov, pol milijona, milijon, verjamem pa, da imamo v doglednem času možnost rasti do 10 milijonov litrov. Treba je vedeti tudi, da se na Kitajsko prodaja po dobri ceni,” je ob koncu lanskega leta povedal Židan.

“Če se bo izvoz na Kitajsko, ki ga ne načrtuje le Slovenija, realiziral po načrtih, se lahko zgodi, da bo v EU celo primanjkovalo mleka. Takrat bodo cene kakovostne. Če pa se načrtovani ukrepi ne bodo v celoti realizirali, pa lahko pride do viškov in padca cen,” je opozoril minister.

STA


Najbolj brano