Kitajska - slovenska najpomembnejša trgovinska partnerica v Aziji

V okviru uradnega obiska podpredsednika kitajske vlade v Sloveniji Wang Yanga je danes v Ljubljani potekal slovensko-kitajski poslovni forum, ki se ga je udeležilo približno 220 predstavnikov slovenskih in 150 predstavnikov kitajskih podjetij.

V okviru uradnega obiska podpredsednika kitajske vlade v Sloveniji Wang Yanga je danes v Ljubljani potekal slovensko-kitajski poslovni forum Foto: STA
V okviru uradnega obiska podpredsednika kitajske vlade v Sloveniji Wang Yanga je danes v Ljubljani potekal slovensko-kitajski poslovni forum Foto: STA

LJUBLJANA > Udeležence izjemno dobro obiskanega foruma so v uvodnem delu nagovorili podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, podpredsednik kitajske vlade Wang, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič in predsednik Kitajskega sveta za spodbujanje mednarodne trgovine Jiang Zengwei.

Premier Miro Cerar se je skupaj s kitajsko delegacijo pod vodstvom podpredsednika kitajske vlade Wang Yanga danes na Osnovni šoli Trnovo udeležil tradicionalnega slovenskega zajtrka v sklopu dneva slovenske hrane. Projekt slovenske vlade, ki promovira zajtrk, je po besedah Wanga vizionarski. V tem trenutku je sicer za to potreben nek vložek, vendar bodo čez nekaj let že vidni sadovi. Ta projekt bi, kot pravi, želeli prenesti tudi na Kitajsko. Wang je izpostavil, da je Kitajska velika država, v kateri so posamezni deli različno razviti. V nekaterih si lahko otroci privoščijo zdrav in obilen zajtrk, medtem ko si v revnih predelih 26 milijonov otrok tega ne more privoščiti. Vlada lahko da na voljo določena finančna sredstva, ki bi jim zagotovila zajtrk. To pa po njegovih besedah ne pomeni, da si bodo lahko privoščili npr. mleko, banano ali sir. Kot je poudaril, slovenska vlada na tem področju dela boljše delo kot Kitajska.

Slovenska gospodarska rast v letošnjem letu bo 2,4 odstotka

Židan je kitajskim gospodarstvenikom sporočil, da Slovenija po nekaj letih finančne in gospodarske krize znova beleži pozitivne gospodarske kazalce. Gospodarska rast v letošnjem letu bo namreč 2,4 odstotka, beležimo pa tudi visoko rast izvoza.

Kot je poudaril, slovenska vlada usmerja velike napore v vzpostavitev privlačnega poslovnega okolja. "Želimo si kakovostne, partnerske tuje neposredne investicije in njihovega doprinosa k večji gospodarski rasti, prenosu znanja in tehnologij, skladnemu regionalnemu razvoju in sinergističnih učinkov povezovanja tujih investitorjev s slovenskimi podjetij," je dejal Židan.

Slovenija tujim investitorjem nudi pravo kombinacijo kvalitet, je zatrdil minister. Ima namreč kvalitetno in visoko izobraženo delovno silo z dobrim znanjem tujih jezikov in računalništva, ima tudi kakovostno infrastrukturo in je odlično povezana z državami v regiji ter nenazadnje visoko raven življenja.

Odnosi s Kitajsko, ki je za Slovenijo najpomembnejša trgovinska partnerica v Aziji, so po Židanovih besedah dobri in razvejani, letos beležimo povečanje blagovne menjave za šest odstotkov. "Verjamem, da je skupni cilj, da z usmerjenim naporom zmanjšamo razliko med uvozom in izvozom," je dejal Židan. Uvoz iz Kitajske namreč nekajkrat presega slovenski izvoz.

Židan potencial vidi področjih logistike in distribucije, investicijskega sodelovanja, bančništva

Židan potencial za krepitev gospodarskega sodelovanja z drugim največjim gospodarstvom na svetu vidi na področjih logistike in distribucije, investicijskega sodelovanja, bančništva in ostalih finančnih storitev ter igralništva, možnosti pa so tudi na področju nepremičnin, poslovnih storitev, turizma, kmetijstva in živilskopredelovalne industrije, gozdarstva in lesnopredelovalne industrije, energetike in proizvodnje gradbene opreme.

Posebej je izpostavil turizem in povedal, da želi Slovenija prihodnje leto organizirati drugo srečanje na visoki ravni med Kitajsko ter državami srednje in vzhodne Evrope na področju turizma, pri čemer ima kitajsko podporo. Pomemben bi bil tudi podpis dvostranskega sporazuma na področju civilnega letalstva, kar bi dodatno pripomoglo k razvoju turizma in letalskih povezav, je poudaril Židan.

Podpredsednik kitajske vlade je dejal, da trgovina med Kitajsko in Slovenijo raste hitreje kot celotna kitajska menjava s tujino, vse bolj aktivne so tudi investicije med državama. Slovenska vlaganja na Kitajskem sicer niso velika po obsegu, so pa dragocena, ker gre za visokotehnološka podjetja, je poudaril. Tudi kitajski investitorji počasi vstopajo na slovenski trg, pri čemer je omenil naložbo v mariborskega proizvajalca avtobusov Tam Durabus.

Spomnil je, da sta državi v četrtek podpisali poslovnik o delovanju delovne skupine za sodelovanje v kmetijstvu, ki bo okrepil sodelovanje na tem področju. "Kitajska je pripravljena uvoziti več kmetijskih izdelkov iz Slovenije, ki so cenovno konkurenčni," je poudaril. Napovedal je, da bo Kitajska pospešila postopke za uvoz teh izdelkov iz Slovenije, da bi se čim prej znašli na policah kitajskih trgovin.

Kitajske oblasti spodbujajo svoja podjetja, naj sodelujejo v privatizaciji slovenskih državnih podjetij

Wang je še povedal, da kitajske oblasti spodbujajo kitajska podjetja, naj sodelujejo v privatizaciji slovenskih državnih podjetij ter razvoju infrastrukture, pristanišč, železnice in energetike. Dodal je, da so kitajske finančne institucije pripravljene ponuditi fleksibilne načine financiranja. "Upam, da se bodo podjetja iz obeh držav čim prej povezala in se dogovorila za nekaj pomembnih projektov," je dejal podpredsednik kitajske vlade.

Wang je pozval slovenska podjetja, naj investirajo na Kitajskem v različnih oblikah - v obliki tehnologije, greenfield investicij in skupnega ustanavljanja raziskovalno-razvojnih centrov. Pri tem je omenil, da so visokotehnološka podjetja, ki investirajo na Kitajskem, upravičena na davčnih olajšav in vladnih subvencij, njihove intelektualne pravice pa bodo zaščitene. Zavzel se je tudi za olajšanje vizumskih postopkov, s čimer bi se povečal prihod kitajskih turistov.

STA


Najbolj brano