Kitajci bodo uvažali slovensko mleko

Kitajska je prižgala zeleno luč uvozu slovenskih mlečnih izdelkov, so danes sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Na kmetijskem ministrstvu v izvozu na Kitajsko vidijo veliko priložnost, še posebej v luči bližajoče se ukinitve mlečnih kvot v EU.

 Foto: Ivan Merljak
Foto: Ivan Merljak

LJUBLJANA > Slovenija je vlogo za odobritev izvoza mleka in mlečnih proizvodov na Kitajsko vložila decembra 2012, kitajski inšpektorji pa so februarja v Sloveniji opravili nadzor celotne verige - obiskali so kmetijo, zbiralnico mleka, dve mlekarni, Ljubljanske mlekarne in Mlekarno Celeia, ter nacionalni veterinarski laboratorij.

“V zvezi s tem smo v četrtek s strani slovenskega veleposlaništva v Pekingu prejeli depešo, da je bil pregled ocenjen kot uspešen. Menijo, da izvoz mleka iz Slovenije na Kitajsko ne predstavlja tveganja,” so zapisali na upravi za varno hrano.

Kitajska je Sloveniji z depešo poslala protokol oziroma dvostranski dogovor, v katerem so določena pravila izvoza mleka in mlečnih izdelkov na Kitajsko. Protokol navaja, da je uprava za varno hrano organ za certificiranje izvoza.

Inšpektorji so bili z videnim zadovoljni

Obrati, ki bodo izvažali na Kitajsko, morajo upoštevati kitajske standarde tako pri higiensko-tehničnih normativih v proizvodnji kot tudi posebne standarde, veljavne za posamezen izdelek. Določena so pravila pakiranja in označevanja živil ter zahteve o medsebojnem obveščanju ob ugotovljenih nepravilnostih.

Takoj ko bo protokol usklajen, bo kitajska stran začela s postopkom za registracijo morebitnih slovenskih izvoznikov, kar običajno traja približno 20 delovnih dni, so pojasnili na upravi za varno hrano.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je že februarja dejal, da so bili inšpektorji z videnim zadovoljni. Ocenili so, da je Slovenija vzpostavila dober sistem za nadzor varne hrane, Židan pa je izrazil pričakovanje, da bi lahko z izvozom mlečnih izdelkov na Kitajsko začeli že letos.

Bogati Kitajci iščejo hrano z dodano vrednostjo

Kot je dejal, ima del kitajske populacije, približno 10 odstotkov prebivalcev, zelo dober materialni status, zato iščejo hrano z dodano vrednostjo. “Cena je manj pomembna, pomembna je inovativnost proizvodov,” je povedal.

Za Slovenijo je iskanje dodatnih trgov pomembno v luči ukinitve mlečnih kvot v EU, do katere bo prišlo 1. aprila. Mnenja o tem, kakšno priložnost predstavlja izvoz na Kitajsko, so med strokovnjaki sicer deljena. Medtem ko agrarna ekonomista Emil Erjavec in Aleš Kuhar vidita potencial v izvozu butičnih izdelkov, pa ekonomist Matevž Rašković, strokovnjak za Kitajsko, meni, da so te možnosti dokaj nerealne.

STA


Najbolj brano